Politički osjetljiva poseta? Prvo bolnica, pa "čuvena" pijaca - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Politički osjetljiva poseta? Prvo bolnica, pa “čuvena” pijaca

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije nastavili su danas u Vuhanu svoje istraživanje o poreklu koronavirusa.

Tim stručnjaga bi uz bolnicu koja je prva primila obolele od kovida, trebalo da poseti i Institut za virusologiju, a potom i pijacu, prenosi Indeks.

Izašavši iz četrnaestodnevnog karantina, članovi tima posetili su uz pratnju bolnicu “Džinjitan” u Vuhanu, prvu ustanovu koja je primila pacijente obolele od, u ono vreme, misterioznog virusa.

Njihov tačan raspored još nije poznat s obzirom na to da su glavni izvor informacija njihovi tvitovi i objave SZO, dok Kina gotovo prećutkuje posetu koja bi za nju mogala da bude politički vrlo osetljiv.

Ipak, postoji sumnja u to koliko će podataka stručnjaci uspeti da prikupe više od godinu dana nakon početka pandemije i uz kineske vlasti poznate po netransparentnosti u temama koje mogu izazvati polemiku.

Svetska zdravstvena organizacija pokušala je u petak da umanji svoja očekivanja.

“Želio bih da upozorim ceo svet: da bi ispitivanje o prenosu bolesti sa životinje na čoveka bilo uspešno, nije nužno pronaći izvor prvoga prenosa”, rekao je novinarima direktor za hitne operacije SZO Mihael Rajan.

Uprkos “vrlo, vrlo gustom rasporedu” tima stručnjaka u Vuhanu, Rajan nije navodio previše pojedinosti o njihovom programu, piše Indeks.

Spomenuo je, međutim, Institut za virusologiju u Vuhanu i gradsku prijacu gde su se prodavale žive egzotične životinje i gde se virus mogao preneti na čoveka.

Ranije je Trampova administracija iznosila je hipotezu da je virus “pobegao” iz Instituta za virusologiju i zarazio istraživače.

Kina, optužena da je prekasno reagovala na prve slučajeve kovida 19, pokušava od prošle godine prebaciti medijsku pažnju na svoju uspešnu borbu protiv epidemije.

Ako se može verovati službenim podacima, od sredine maja samo su dve osobe umrle od koronavirusa, a Kina je prijavila 4.636 mrtvih od početka pandemije, što je u velikom kontrastu sa više od 2.1 milion umrlih u svetu.

Danas objavljeno

Kraj Superlige: Izašli svi Englezi!

Zeljka

Zemljotres u blizini Ljubljane

M.

Predsednik otišao na prvu liniju fronta i poginuo

M.

Ostavite komentar