Političke partije centri korupcije? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Političke partije centri korupcije?

Građani u Bosni i Hercegovini smatraju da najmanje korupcije ima u vojsci i nevladinim organizacijama, dok najkorumpiranijima smatraju političke partije. Pokazali su ovo rezultati istraživanja „Balkanski barometar“ koje sprovodi Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

Građani u Bosni i Hercegovini smatraju da najmanje korupcije ima u vojsci i nevladinim organizacijama, dok najkorumpiranijima smatraju političke partije. Pokazali su ovo rezultati istraživanja „Balkanski barometar“ koje sprovodi Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

Prema mišljenju građana, Bosna i Hercegovina i dalje zauzima sam vrh liste korumpiranih zemalja, a ovo istraživanje pozabavilo se i pitanjem koje su oblasti najkorumpiranije.

Kao i posljednjih godina, na prvom mjestu su političke partije. Čak 85 odsto ispitanih građana BiH smatra da su političke partije korumpirane, što je više od građana u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Lošiji razultat dali su samo građani Albanije, dok Hrvatska više ne učestvuje u ovom istraživanju od kada se priključila EU.

Drugo mjesto po korumpiranosti dijele javni sektor, medicina i pravosuđe, a zatim policija, za koju 80 odsto građana smatra da je korumpirana.

Na vrhu ove neslavne liste, po mišljenju građana, našli su se obrazovanje, parlament i privatni sektor.

Iako su političke partije loše ocijenjene u svim državama regiona, što im je svima zajedničko, razlika se vidi po tome što građani BiH javni sektor i obrazovanje smatraju mnogo korumpiranijim od ostalih. Građani BiH čak smatraju da je privatni sektor korumpiran, što je u drugim nešto manje.

Iako je i ovaj postotak zabrinjavajući, prema anketi, najmanje korupcije ima u vojsci (53 odsto) i nevladinom sektoru (58 odsto).

Ako uporedimo razultat, političke partije su svima zajedničke jer svi građani za loše stanje krive upravo njih, smatra v.d. izvšnog direktora organizacije „Transparency International“ u BiH Ivana Korajlić.

– Partije se uvijek izdvajaju u tim istraživanima kao nakorumpiranije. Tako je jer je politička korupcija uzrok korupcije u svim oblastima, i to je tako godinama. Rezultati ne iznanađuju – rekla je Korajlićeva.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi RCC, sakupljajući i analizirajući podatke od građana i kompanija Zapadnog Balkana, o tematskim oblastima kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija i druge.

Zanimljivo je da građani u BiH smatraju da su mediji korumpirani manje nego u ostalim zamljama. Građani Sjeverne Makedonije i Srbije više od građana BiH smatraju da su im mediji korumpirani.

Čak 75 ispitanih Makedonaca misli tako, a da su mediji korumpirani misli i 72 odsto građanina Srbije. U medije sumnja 69 odsto građana BiH, i to je ujedno jedina oblast u kojoj BiH ima „bolji“ rezultat od ostalih zemalja iz tabele.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar