POLITIČKA BERZA: Čemu izbori ako su birači i poslanici na prodaju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

POLITIČKA BERZA: Čemu izbori ako su birači i poslanici na prodaju

Sve dok se poslanik za koga je glasalo hiljade građana može kupiti, dok izabrani mogu godinu dana ostaviti državu bez ministara i dok entitetska vlada ne mora biti formirana ni godinu i po nakon izbora, mnogi građani smatraju da nemaju razloga izaći na izbore.

Za sprovođenje izbornih rezultata na nivou BiH trebalo je više od godinu dana, a čak ni danas, iako su izbori bili 2018. godine, nisu imenovani svi ministri. Poslanici koje je narod izabrao godinu dana nisu imali sjednice, a Federacija BiH, ni godinu i po poslije izbora, još nema predsjednika i potpredsjednika.

Ni u Narodnoj skupštini Republike Srpske stanje nije onakvo kakvo su građani izabrali 2018. godine. NSRS je nakon opštih izbora imala 29 poslanika opozicije, a danas 22.

U NSRS je nakon izbora bilo 6 klubova poslanika i 2 poslaničke grupe, da bi se u samo godinu dana broj klubova poslanika popeo na 9.

Najveće razočarenje opštih izbora, kako su ga u medijima prozvali, jeste lider NDP Dragan Čavić. Političar koji je nosio titulu najglasnijeg opozicionara i kritičara vlasti se odmah nakon izbora priklonio svom dosadašnjem protivnku i tako iznevjerio hiljade glasača.

Volju birača nisu ispoštovali ni mnogi članovi SDS, koji su se nakon izbora takođe priklonili svojim ”protivnicima”, a školski primjer nepoštovanja volje birača imamo i u banjalučkoj Skupštini, u kojoj 17 odbornika, od ukupno 31, više ne sjedi na mjestu u sali na koje su ga „postavili građani na izborima“.

Opozicionari su mjesecima tvrdili da su izbori pokradeni, prilažući dokaze i prijavljujući brojne nepravilnosti za koje niko nije odgovarao. Sami su govorili da ne priznaju razultate izbora, ali na kraju ipak zasjeli u poslaničke klupe.

Gledajući sve ove primjere koji već godinama svjedoče nepoštovanju izborne volje glasača nameće se pitanje zašto izlaziti na izbore!?

„Ne glasam, jer ne mogu ništa promijeniti“, „Nemam za koga da glasam“, “Izlazim samo da išaram listić da mi ne ukradu glas“ i “Glasam samo onda kada se neko od mojih poznanika kandiduje“ samo su neki od odgovora koje su nam davali građani koji nisu simpatizeri nijedne stranke.

Mnogi građani vjeruju da će kandidat za koga su glasali donositi dobre odluke i biti dostojan predstavnik, mnogi su primorani da glasaju za određenu opciju, ali je ipak najviše onih koji misle da njihov glas kao pojedinca ništa ne može da promijeni.

Predsednik Strateškog odbora Koalicije ”Pod lupom”, Vehid Šehić, smatra upravo nepoštovanje birača i građanskih prava najvećim problemom BiH.

–To se posebno može reći za FBiH, gdje još uvijek nema izvršne vlasti, jer tamo nije izabran ni predsjednik ni potpredsjednik, kao ni Vlada. To je dokaz koliko oni drže do građana. Upravo to je stvorilo kod građana taj stav – zašto izlaziti na izbore ako se ne poštuje naša izborna volja – smatra Šehić.

Dodaje da kada se napravi biznis od politike dobijete državu kao što je BiH.

–Najopasnije za budućnost ove zemlje i višepartijskog sistema jeste to što nema opozicije. Ovdje svako sa svakim može, jer nema ideologije, i sve do je dovelo do toga da imamo građane koji su stava da na izborima ništa ne mogu promijeniti – smatra Šehić.

Politički analitičar Nebojša Tojagić kaže da veliki dio građana na izbore izlazi zato što mora.

–Moraju da glasaju zbog usluga koje im je učinila jedna ili druge strana, ili zbog toga što će nešto dobiti nakon izbora. Manji dio izlazi na izbore i nada se promjenama, dok je najveći dio građana od izbora odavno odustao – objašnjava on.

Tojagić smatra da je građane teško motivisati da izađu na izbore, te da bi u tome pomoglo jedino uvođenje obaveznog prava glasanja.

–Obrenovići su dijelili opanke; jedan dobije prije izbora, a drugi kad glasate. Mislim da se mi još nismo odvojili od tih opanaka. Zato bi obavezno pravo glasanja dalo, ako ništa drugo, bar objektivniju sliku volje glasača – smatra Tojagić.

Poslanici o preletanjima i izlaznosti

BiH već godinama ima skoro 50 odsto apstinenata koji predstavljaju najveći izazov za mnoge stranke, koje godinama bezuspješno pokušavaju da pridobiju njihovu pažnju i natjeraju ih da izađu na izbore.

Zašto građani treba da izađu na izbore, ako njihova volja neće biti ispoštovana pitali smo i narodne poslanike.

Vasić: Ne glasa skoro 50 odsto građana

Poslanik Ujedninjene Srpske, Kostadin Vasić, kaže da je situacija u Republici Srpskoj mnogo stabilnija, i da se ovdje, za razliku od FBiH, gdje još nije formirana vlast, poštuje izborna volja građana.

–Svaki građanin ima pravo da izađe i ne izađe na izbore; ionako skoro 50 odsto građana ne izlazi. Očigledno je da u BiH ima i korupcije i svega ostalog i da postoji dio birača koji je kupljen, dok je u RS situacija stabilnija i drugačija – smatra Vasić.

Bundalo: Birati one u koje ste sigurni

Šef Kluba poslanika PDP, Perica Bundalo, kaže da građani trebaju izaći na izbore, jer bez njih nema ni preletača ni onih koji su principijelni.

–Građani moraju birati one u koje su sigurni da neće promijeniti dresove. Trebaju da izađu na izbore i glas daju onom ko je dokazao da neće mijenjati svoje stavove – smatra Bundalo, dodavši da je teško postići regularne izbore bez promene Izbornog zakona, kao i vezivanja mandata za stranke.

Srpskainfo, Tanja Vukomanović
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Eksplozija u Škotskoj – kuće odletele u vazduh

M.

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

1 Komentar

deee 12 Februara, 2020 at 10:06 pm

Ukratko, cemu demokratija.

Odgovori

Ostavite komentar