15. Marta 2019.

Političar bez dlake na jeziku

Big Portal

I zaista je tako. Preminuli potpredsednik NDP bio je prepoznatljiv, ne samo u svojoj partiji, nego na cijeloj političkoj sceni Republike Srpske. Krsmanović je važio za političara bez dlake na jeziku, koji je kratko i jasno govorio ono što mnogo nisu smjeli, ono što u tom trenutku možda nije bilo politički korektno, a što se mnogima često nije sviđalo.

Godinama je bio jedan od najžešćih kritičara vlasti i svih loših pojava u Republici Srpskoj – počev od trenutka kada se zbog toga razišao sa Socijalističkom partijom i osnovao svoju Novu SP, pa sve do posljednjih opštih izbora u BiH. Tada je, govoreći o Miloradu Dodiku, izjavio da je „neprirodno da se čovjek koji ne vjeruje u budućnost svoje države kandiduje za predsjednika te države“.

Na sjednici Narodne skupštine RS 13. februara 2018. mnoge je ostavio bez riječi javno podržavajući američe sankcije tadašnjem predsjedniku Srpske, koga je u izjavama medijima često nazivao pogrdnim imenima.

Jedan je od rijetkih srpskih političara koji je nekoliko puta rekao da „voli BiH kao svoju državu“. Od njega se svojevremeno ograđivao i Gradski odbor njegove partije NDP u Trebinju. To se desilo kada je u programu „Fejs TV“ prizivao SAD da uvedu dodatne sankcije Dodiku zbog referenduma o Danu RS.

Međutim, kada su prošli poslednji izbori među prvima je saopštio da SzP više ne postoji, da opozicija treba da prizna poraz. Kao istaknuti član NDP postao je dio vladajuće koalicije, nakon čega su njegove kritike vlasti otupile. Jedna od Krsmanovićevih posljednjih izjava koja se pamti glasila je da je predsjednik SNSD Milorad Dodik „uvijek bio za parlamentarnu demokratiju i evropske vrijednosti“.

Zdravko Krsmanović je rođen 1957. godine u Foči. Građevinski fakultet je završio u Sarajevu 1979. godine, nakon čega se zaposlio kao stručni saradnik za građevinarstvo, urbanizam i stambeno-komunalne poslove u Skupštini opštine Foča. Kratko vrijeme radio je u “Prosvjeti”, nakon čega prelazi u Elektroprivredu BiH.

Od 1985. do 1990. angažovan je na studijsko-istražnim radovima i na projektovanju Hidroelektrana na Drini i izgradnji HE Višegrad, za koje dobija i zlatnu značku Elektroprivrede BiH.

Početkom devedesetih godina postaje direktor Radne jedinice “Hidrogradnja”, gdje je radio do prelaska na dužnost načelnika opštine Foča. U periodu od 2000. do 2002. godine radio je kao zamjenik ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Godinama je bio član SP iz koje je kao potpredsjednik isključen u novembru 2009, navodno zbog iznošenja stavova suprotnih politici partije. Prije toga je na unutarstranačkim izborima za predsjednika stranke izgubio trku od Petra Đokića. U decembru 2009. osnovao je Novu socijalističku partiju, koju je u aprilu 2014. pripojio NDP-u Dragana Čavića.

Krsmanović je u nekoliko mandata bio načelnik opštine Foča, a u prošlom sazivu poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Krsmanović je preminuo sinoć na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od posljedica moždanog udara.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare