Policijski pas sa imenom nacističkog generala podigao prašinu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Policijski pas sa imenom nacističkog generala podigao prašinu

Kancelarija šerifa okruga Lejk na Floridi nije mogla ni da pretpostavi kakvu će reakciju da izazove predstavljanje njenog novog četvoronošnog člana – goniča Romela.

Ubrzo nakon što su predstavili Romela, na društvenim mrežama stigla je lavina kritika i negodovanja zbog imena psa, koje je isto kao prezime nemačkog feldmaršala tokom Trećeg rajha, poznatog i po nadimku „pustinjska lisica“.

Nekoliko sati kasnije, šerifova kancelarija najavila je da će promeniti ime psa.

„Uprkos tome što je naš novi pas Svetog Huberta nazvan po ljubimcu iz detinjstva našeg dresera, ime je takođe povezano sa nacističkim ratnim kriminalcem“, naveli su iz policije.

Na kraju je Romel preimenovan u Skauta.

Nacistički general Ervin Romel važi za jednog od najsposobnijih vojnih zapovednika u istoriji.

Početkom Drugog svetskog rata istakao se komandujući 7. oklopnom divizijom u invaziji na Francusku. Umešnost i dobar taktički pregled situacije omogućili su mu da se brzo probije kroz front, često napredujući toliko brzo da je njegova jedinica dobila nadimak „Divizija duhova“.

Posle toga upućen je u Afriku, gde je do 1943. godine komanovao Afričkim korpusom, sa kojim je skoro izbacio saveznike sa Crnog kontinenta. Tu je stekao i nadimak „pustinjska lisica“.

Prekomandovan je za komandanta grupe armija B, koja je trebalo da brani francusku obali od invazije zapadnih saveznika. Romel je bio jedan od osumnjičenih za učestvovanje u zaveri i organizaciji atentata na Adolfa Hitlera 20. jula 1944. godine.

Zbog velike popularnosti u narodu, pored vojnog suda i streljanja ponuđena mu je mogućnost da se ubije. Romel je izvršio samoubistvo 14. oktobra.

Osim kao vrhunski taktičar, Romel je ostao upamćen po tome da je uvek bio blizu borbe sa trupama kojima je komandovao, kao i da se prema neprijateljima ponašao sa poštovanjem.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Kako strancu da objasnite šta znači izreka “Neće grom u koprive”

Vanja A

Nekadašnja najljepša djevojčica na svijetu plijeni pažnju u bikiniju

Vanja A

Došao sa ljubavnicom na vakcinaciju pa zatekao svoju ženu a onda je nastao haos!

Vanja A

Ostavite komentar