Policije u BiH uključene u istragu u vezi napada u Beču - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Policije u BiH uključene u istragu u vezi napada u Beču

Sve policijske agencije iz BiH prihvatile su se posla nakon što su iz Europola dobile dopise na kojim je više od 10 imena lica koja se dovode u vezu sa terorističkim napadom koji se u ponedjeljak dogodio u Beču.

“Tri akta Europola su u pitanju i tačna je informacija da je te akte dobila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ali ne samo SIPA, već i sve ostale policijske agencije u BiH, pa čak i kantonalni MUP-ovi”, kažu izvori “Nezavisnih”.

Kako dodaju sagovornici “Nezavisnih”, od naših policijskih agencija zatraženo je da Europolu jave ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o licima koja su obuhvaćena istragom terorističkog akta u Beču.

“Riječ je o 12 osoba. Europol je našim agencijama napisao da nisu dužne odgovarati ako ne raspolažu nikakvim saznanjima o tim licima”, ističu naši izvori.

Naši sagovornici dodaju da je Europol vjerovatno slične akte poslao brojnim zemljama te naglašavaju da nije slučajno što se na tom spisku našla i BiH.

“BiH ima nekoliko vehabijskih zajednica, od kojih se neke, prema operativnim saznanjima, finansiraju upravo iz Beča”, zaključili su naši izvori.

Iz SIPA su za “Nezavisne” potvrdili da su dobili akte iz Europola.

“Ako SIPA bude imala saznanja u vezi sa tim licima, ta saznanja će biti dostavljena Europolu u što kraćem roku”, rekao je Luka Miladinović, portparol SIPA.

I iz MUP-a Srpske su nam potvrdili da su dobili dopis od Europola, te dodaju da su otvoreni za saradnju i sa Europolom i s austrijskom policijom.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srpske, izjavio je da svi u BiH, ali i cijeloj Evropi, treba da sarađuju kada je riječ o razmjeni podataka, kontrole i kretanja ljudi koji su spremni da vrše terorističke akte i da ubijaju nevine ljude.

“Jedini način jeste kroz saradnju sa Europolom koju, nažalost, BiH još nema u potpunosti, a što moramo da završimo što prije”, naveo je on.

Lukač ističe da prijetnja od terorističkih napada postoji u mnogim evropskim zemljama, ali i u BiH, te da je ona uvijek u vezi sa radikalnim islamistima.

“Nažalost, takva uporišta postoje kroz određene paradžemate koji su zaživjeli i dalje žive na teritoriji BiH. Svi teroristi koji su se do sada pojavili i izvršili teroristička djela, ne samo u BiH, već i u svijetu, većina na evropskom području, pripadali su radikalnom islamu i pokretu vehabija”, naveo je Lukač.

Federalna uprava policije (FUP) je takođe zaprimila zahtjev Europola kojim su tražene provjere za lica koja se dovode u vezu s napadom u Beču.

“Policijski službenici ove uprave su odmah po prijemu zahtjeva pristupili provjerama kroz raspoložive baze podataka i evidencije te poduzimaju druge aktivnosti na prikupljanju saznanja i informacija. Rezultate izvršenih provjera ćemo po okončanju svih aktivnosti odmah dostaviti Europolu”, rekli su za “Nezavisne” iz FUP-a.

Granična policija BiH, kako su nam potvrdili, takođe je dobila zahtjev austrijskih kolega te preduzima mjere iz svoje nadležnosti.

I austrijska policija ima pune ruke posla. U krvavom pohodu, uz napadača Kujtima Fejzulaja (20), Albanca rođenog u Beču, a porijeklom iz Sjeverne Makedonije, ubijeno je i četvoro civila, a ranjene su 22 osobe, uključujući Belmu Musić (29), porijeklom iz BiH, odnosno iz Zenice.

Ona je, kako nam je potvrđeno, otpuštena iz bolnice, a bh. ambasador u Austriji Kemal Kozarić potvrdio je za “Nezavisne” da se život na ulice Beča polako vraća.

Napadač je, podsjetimo, kod sebe imao automatsku pušku, pištolj i mačetu. U jednom momentu iz oružja je osuo paljbu po nedužnim civilima.

Zbog ovog napada, u kojem je ubijeno i dvoje stranaca, odnosno jedna Njemica i jedan Makedonac, u Austriji je uhapšeno najmanje 14 lica. Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije saopštilo je da su, osim Fejzulaja, još dvojica državljana Sjeverne Makedonije umiješana u teroristički napad u Beču.

Islamska država preuzela je odgovornost za taj teroristički napad, javila je islamistička novinska agencija Amak.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Istorijski trenutak: Banijska kuća za pomoć građanima koji su POGOĐENI ZEMLJOTRESOM

D

Tlo ne miruje: U okolini Skoplja zabilježena SERIJA ZEMLJOTRESA

D

Teška saobraćajna nesreća u Hrvatskoj: Učestvovala tri vozila, JEDNA OSOBA POGINULA

D

Ostavite komentar