Policija u Zagrebu traži organizatore protesta zbog kovid potvrda - BIGportal.ba
Region Vijesti

Policija u Zagrebu traži organizatore protesta zbog kovid potvrda

Zagrebačka policija održala je pres-konferenciju o jučerašnjem neprijavljenom masovnom protestu protiv zbog kovid potvrda koji je održan u centru Zagreba.

Na pres-konferenciji je govorio načelnik Sektora policije PU zagrebačke Davor Posilović.

Podsjetimo, na jučerašnjem protestu protiv kovid potvrda okupilo se oko 15.000 ljudi.

Protest nije bio prijavljen, a tokom protesta došlo je do fizičkih i verbalnih napada na novinare. Najgore je prošao novinar RTL-a Goran Latković, kojeg su nepoznati protestanti udarili u rebra i u glavu. Rekao je da će napad prijaviti policiji.

“Jučr je na više lokacija u Zagrebu održano mirno okupljanje ili javni prosvjed koji nije bio prijavljen. Intenzivno se provode izvidi kako bi se utvrdio organizator. Kao što je poznato, policija u pravilu ne iznosi podatak o broju okupljenih građana, pogotovo kad nema organizatora, ali sveukupno je bilo okupljeno više tisuća građana, od kojih nisu svi bili u Zagrebu”, rekao je.

“Došlo je do fizičkog napada na novinara, koristit ćemo i snimke s gradskih kamera”
“Možemo potvrditi da je došlo do verbalnog i fizičkog napada protiv jednog medijskog djelatnika. Istog trenutka poduzete su sve mjere i radnje kako bi se raščistile sve okolnosti tog događaja. Jučer smo najavili da će cijelo okupljanje biti snimamo, a koristit ćemo i snimke s kamera koje koristi Grad Zagreb”, rekao je.

“Osim ovog nemilog događaja, raspolažemo i s informacijama o više verbalnih napada na novinare. U ovom trenutku takvi događaji nisu prijavljeni. Ako ima konkretnih saznanja oštećenika, molimo ih da ih prijave policiji”, rekao je.

“Osim tih događaja, okupljanje je sa sigurnosnog aspekta proteklo zadovoljavajuće. Nakon održanog središnjeg dijela prosvjeda dio prosvjednika se uputio prema zgradi HRT-a. Imali smo saznanja da bi se takvo nešto moglo dogoditi pa je policija bila na lokaciji i spriječila radnje koje bi bile suprotne zakonu, uključujući neovlaštene ulaske u prostorije HRT-a. I to okupljanje je snimano”, rekao je.

Zašto policija nije spriječila protest?
“Mi nemamo organizatora. Dakle, kad nije došlo do nasilja, nisu se stvorili uvjeti da bi policija sprečavala takav skup. Ali mi raspolažemo, u tijeku su intenzivne mjere da se taj organizator ili više njih kriminalistički obrade i da se podnese optužni prijedlog”, rekao je.

“Govorimo o kršenju odredbe zakona o javnom okupljanju. Mogli ste vidjeti da nije bilo ni redarske službe, i tu je bilo kršenja zakona. Bilo je i pirotehničkih sredstava, i to je kršenje zakona. Kršile su se i epidemiološke mjere, i to je kršenje zakona i odluka”, istakao je je Posilović.

O muškarcu koji je palio zastavu na spomeniku banu Jelačiću
“Došlo je do paljenja zastava, radi se o zastavi HDZ-a, taj događaj je foto i video dokumentiran. Više informacija o tome vam ne mogu dati, izvidi su u tijeku”, rekao je Posilović.

“Možemo još reći da smo od prvog trenutka od informacije o napadu na novinara u kontaktu s HND-om. Ako se raspolaže dodatnim informacijama, molim sve da ih prijave policiji”, rekao je.

“Ne mogu reći da nas je broj okupljenih iznenadio, u pravilu smo brojem policajaca koji su bili angažirani spriječili teže incidente kojih u konačnici nije bilo”, kazao je.

(Index.hr)

Danas objavljeno

Glasaju za Abazovićevu smjenu; “Ne smije se dozvoliti”

M.

Snijeg napravio potpuni kolaps u Srbiji: “Ne krećite na put bez prijeke potrebe”

M.

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Ostavite komentar