Policija u EU dobija oružje protiv dronova - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Policija u EU dobija oružje protiv dronova

Policijske snage u EU uvešće u upotrebu oružje australijske proizvodnje protiv dronova koje će im pomoći da eliminišu pretnje po nacionalnu bezbednost. Takva tehnologija je zabranjena u SAD saveznim zakonom.

Prema okvirnom sporazumu kompanije Dron Shield i EU, Drone Gun Tactical će biti “uveden u razne policijske jedinice širom EU”, saopštila je australijska kompanija.

Direktor komanije Oleg Vornik izvestio je EURACTIV da je sporazum sklopljen sa belgijskom policijom, koja je raspisala tender u ime nacionalnih policija EU u sklopu šeme zajedničkih nabavki.

Drone Gun Tactical, koji ima dizajn puške, nema dozvolu za prodaju u SAD, navodi se u saopštenju australijske kompanije. Oružje funkcioniše tako što emituje signale sa antene velike snage koji “skrembluju” i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona.

Uskoro jedinstveno tržište dronova

Većina dronova napadnuta tom tehnologijom će prekinuti let i pokušati da bezbedno sleti.

Inače, u julu će u EU stupiti na snagu novi propisi koji će omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta dronova u Evropi sa visokim standardima bezbednosti. Po novim propisima će oni koji upravljaju dronom morati da imaju dozvolu nadležnih nacionalnih vlasti koja će im omogućiti da njime upravljaju i širom EU.

U aprilu je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja dostavila Evropskoj komisiji mišljenje o upotrebi i kontroli dronova u gradovima u EU i pozvala da se regulišu bespilotne letelice u vazdušnom prostoru kako bi se umanjili rizici u vazduhu i na zemlji

Mora da se zna ko gde leti

“Sve veći broj operacija bespilotnih letelica u evropskom vazdušnom prostoru predstavlja pitanje bezbednosti i integracije vazdušnog prostora”, navodi se u mišljenju i dodaje da je zbog toga potrebna jasna regulativa.

U preporuke Agencije uključeno je i uspostavljanje zajedničkog informacionog sistema za razmenu podataka između operatora dronova.

Taj sistem će im pomoći da “planiraju i izvode letove bezbedno jer će tačno znati gde i kada je njihovim dronovima dozvoljeno da lete”.

Danas objavljeno

Čuvajte se ako preuzimate MSI Afterburner, zaražen je crypto virusom

Zeljka

Na prodaju telefonski brojevi gotovo 500 miliona WhatsApp korisnika širom svijeta

Zeljka

Stižu prve informacije o PlayStation 6 konzoli

Zeljka

Ostavite komentar