Policija u Dubaiju riješila slučaj ubistva koristeći tehnologiju „otiska mozga“ - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Policija u Dubaiju riješila slučaj ubistva koristeći tehnologiju „otiska mozga“

Policija u Dubaiju nedavno je napravila prekretnicu u rešavanju komplikovanih slučajeva – po prvi put su uspeli da identifikuju osumnjičenog za ubistvo uvidom u njegovo sećanje pomoću tehnologije „otisak mozga“.

Glavno odeljenje za forenziku i kriminologiju policije u Dubaiju koristilo je kontroverznu tehnologiju nazvanu „štampanje memorije“.Mozak će nas odati ako nešto prepoznajemo

Visokotehnološka mašina projektovana je da otkrije porast određenih moždanih talasa kad god osoba vidi nešto što ima u svom sećanju. Kada se pokrenu ovi moždani talasi – nazvani „Pi-300“ – to znači da se osoba seća predmeta ili fotografije mesta koje mu se pokazuje.

„Mašina može vrlo precizno da otkrije da li je osumnjičeni video fotografije, oružje ili opremu koju je koristio tokom izvršenja krivičnog dela. To policiji može da pomogne da utvrdi da li se osoba može smatrati osumnjičenom ili ne. Povećanje talasa ‘Pi-300’ događa se uvek kada osoba vidi stvari koje ima u svom sećanju, što smo uspeli da utvrdimo u rešavanju ovog slučaju ubistva“, objašnjava psiholog forenzičar, Muhamed Isa al Hamadi, direktor odeljenja za kriminologiju.

Ne veruju svi u tehnologiju „otiska mozga“

Ipak, ova tehnologija i dalje izaziva polemike, jer mnogi tvrde da njeni rezultati nisu potvrđeni i sumnja se u njihovu pouzdanost. Pređenja ove tehnologije sa poligrafom pokazalo je mešovite rezultate u zavisnosti od kombinacije dokaznih postupaka, ali se smatra da se opasno preuveličava njihov značaj.

Ubistvo se dogodilo u skladištu u kojem je dnevno radilo nekoliko ljudi. Policija je prvo identifikovala više ljudi koji bi mogli biti potencijalni izvršioci i na njima je sprovedeno ispitivanje pomoću mašine za ispis memorije.

Svim osumnjičenima su pokazane fotografije oružja kojim je izvšeno ubistvo i kod jednog od njih je zabeležen nagli skok moždanih talasa. „To je značilo da se seća oružja“, navodi Al Hamadi.

Uz izveštaj koji je dobijen pomoću mašine za praćenje „otiska mozga“, policija je ispitala osumnjičenog, koji je na kraju priznao zločin.

Zvaničnici iz policijske uprave u Dubaiju navode i da se kadrovi i stručnjaci psiholozi forenzičari već više od godinu dana obučavaju za upotrebu nove tehnologije i da je ovo bio prvi slučaj koji je rešen pomoću ove mašine.

General-major dr Ahmed Eid al Mansuri, direktor Generalnog odseka za forenzičke dokaze i kriminologiju, pohvalio je napore policije rekavši da su te snage posvećene korišćenju najboljih tehnologija i inovacija veštačke inteligencije za rešavanje zločina i očuvanja bezbednosti u Emiratima.

Danas objavljeno

Sumanuto: Kardi Bi kupila ćerki poklone od 29 hiljada dolara

Vanja A

Balensijaga i Ramštajn – saradnja koju niko nije želio

Vanja A

Četiri dana nakon Philipove smrti kraljica se vratila dužnostima

Vanja A

Ostavite komentar