POLICIJA KONTROLIŠE SITUACIJU U KAMPU "LIPA" Crveni krst osigurava hranu za migrante - BIGportal.ba
Region Vijesti

POLICIJA KONTROLIŠE SITUACIJU U KAMPU “LIPA” Crveni krst osigurava hranu za migrante

Crveni krst Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su drugi dan osigurali obroke za blizu 1.000 migranata i izbjeglica, koji su ostali u Prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa i nakon izlaska Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Ponovo su podijeljeni hljeb, topli čaj, konzervisana hrana, pitka voda i ostale životne neophodnosti.

– Gradska i kantonalna organizacija Crvenog krsta brinuli su o migrantima i izbjeglicama u Borićima i na Vučjaku, dok nije pronađeno rješenje za te ljude. Tako će bez dileme biti i na ovoj lokaciji, ali zaista se nadamo da ovo neće potrajati. Svi zajedno se već neko vrijeme suočavamo s brojnim problemima, a zna se da je naša zadaća da na najbolji mogući način pomognemo ljudima u nevolji . kazao je Selam Midžić iz Crvenog krsta Grada Bihaća, prenosi Klix.

Situaciju u prostoru kampa kontroliše veliki broj policijskih službenika, uključujući i Jedinicu za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

– Trenutno je sve mirno i bez incidenata. Veća grupa migranata i izbjeglica je ostala u kampu, te se smjestila u kontejnerima, restoranskom prostoru i šatoru Covid – ambulante koji nije stradao u požaru. Znate da je grupa od nekoliko stotina ljudi prije dva dana nakratko bila i blokirala magistralni put M-5 prema Bihaću, ali policija je brzo reagovala i omogućila nesmetano odvijanje saobraćaja. To je učinjeno iz protesta ili nekog načina skretanja pažnje na sebe, međutim sve se riješilo mirno, bez ikakve potrebe za primjenom sile. Policijski službenici u ovom dijelu BiH zaista se suočavaju sa brojnim sigurnosnim izazovima, ali sve to radimo na profesionalan i dostojanstven način – kazao je portparol MUP USK-a Ale Šiljdedić.

Građani Bihaća se i dalje svakodnevno okupljaju pred Migracionim centrom “Bira” u središtu grada, s jasnim stavom protivljenja ponovnom, pa čak i privremenom otvaranju ovog centra.

Danas objavljeno

Pentagon kuje nove planove protiv Kine

M.

Barbados postao republika, odvojio se od britanske krune

M.

Upozorenje na pojačan vjetar u Banjaluci, Prijedor u i Trebinju

M.

Ostavite komentar