Policija istražuje navode o pucnjavi na protestu u Minsku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Policija istražuje navode o pucnjavi na protestu u Minsku

Belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova proverava izveštaje o pucnjavi tokom sukoba između službi bezbednosti i demonstranata, prenela je ruska agencija RIA.

Sputnjik je prethodno preneo da se više desetina hiljada pristalica beloruske opozicije okupilo na Trgu slobode u centru Minska na protestu u okviru opozicionog “narodnog ultimatuma”.

Oni su zahtevali da predsednik Aleksandar Lukašenko podnese ostavku do ponoći i sukobili su se sa policijom na putu do Palate nezavisnosti u Minsku.

Bezbednosne službe bacile su najmanje 10 šok bombi da bi rasterale masu, citirale su ruske novinske agencije svoje dopisnike sa lica mesta.

TAS S prenosi da su učesnici marša opozicije u Minsku napustili teritoriju u blizini rezidencije predsednika Aleksandra Lukašenka, Palate nezavisnosti, nakon što je policija blokirala prolaz.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je potvrdilo da je raspoređeno oružje za kontrolu nereda.

U gradu Lidu, gde je takođe u toku protest opozicije, policija je upotrebila suzavac. Tom prilikom niko nije povređen. Kako javlja dopisnik Sputnjika, nekoliko desetina osoba je privedeno.

Danas ističe rok tzv. „narodnog ultimatuma” koji je bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska, koja je osvojila 10,12 odsto glasova.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Erdogan tvrdi i dokazaće – “Licemerje”

M.

Sutra počinju pregovori

M.

Direktan sudar: Među povrijeđenim i dvoje djece

M.

Ostavite komentar