Policija i sinoć legitimisala članove grupe PZD - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Policija i sinoć legitimisala članove grupe PZD

Građani okupljeni oko grupe “Pravda za Davida” i večeras su legitimisani od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Ovo je čisti progon i nepravda, kažu članovi ove grupe.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ponovo su legitimisali članove grupe „Pravda za Davida”. Pet policajaca im je prišlo sa stavom da se ne radi o pojedinačnim građanima koji sjede na javnim klupama, nego da je u pitanju javni skup koji nije prijavljen u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru.

Legitimisani građani ističu da ako oni u ovakvom formatu održavaju javno okupljanje onda to čine i ostali građani koji sjede na drugim klupama.

Iako su od pripadnika MUP-a prilikom obavljanja njihovih dužnosti tražili da se predstave, što su u skladu sa zakonom i dužni učiniti, oni su se na te zahtjeve oglušili.

„Svjesni su da krše zakon, ali to nije ništa novo. Ovdje treba napomenuti od policijskih službenika koji su nas večeras legitimisali, protiv nekoliko njih su podnesene krivične prijave što zbog diskriminacije, što zbog nekoliko ozbiljnih teških krivičnih djela gdje su čak propisane i kazne zatvora, a pogotovo za službena lica. Zamislite, službeno lice koje treba da čuva zakon, da ga štiti, ono zapravo maltretira ljude koji pozivaju na štićenje zakona. Ono što oni pokušavaju da pokažu jeste da je ovo političko okupljanje, dakle ovo nije okupljanje nijedne političke organizacije. To ako sam ja ili bilo ko pripadnik neke političke organizacije, šta to znači? Pa valjda imam pravo na privatni život, imam pravo da se okupim u parkiću koji je namijenjen za druženje ljudi i da se družim sa svojim poznanicima”, kaže Ozren Perduv.

Iz banjalučkog Centra za ljudska prava pitaju da li ovakav postupak policijskih službenika onda znači da će svi građani biti legitimisani ukoliko ih na jednom mjestu bude više od 10 ili se to odnosi samo na određene građane.

„Policiji je poznato ko su te osobe i samo zbog toga policija izlazi na lice mjesta i vrši legitimisanja poziva na razgovore. Razbija te navodne javne skupove, a to je čista diskriminacija sa elementima progona pojedinih naših sugrađana tako da mislim da je to nedopustivo i da oko toga treba da se zabrinu svi građani RS i Banjaluke, a ne samo oni na koje je direktno usmjereno”, navodi Dragan Todorović.

Okupljanja građana i grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine trajala su intenzivno od 26. marta do 25. decembra 2018. godine. Tada policija nasilno uklanja Davidovo srce i ostale simbole borbe građana za istinu o Davidovom ubistvu, a MUP Srpske izdaje zabranu daljih okupljanja.

Ubistvo Davida Dragičevića i dalje nije rasvijetljeno, predmet je već dvije godine u fazi istrage, a banjalučko Okružno tužilaštvo zvanično provodi istragu u krivičnom predmetu protiv NN lica.

BN TV

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar