Policajci pročitali milione poruka: Uhapšene stotine kriminalaca zahvaljujući aplikaciji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Policajci pročitali milione poruka: Uhapšene stotine kriminalaca zahvaljujući aplikaciji

Policijske službe više zemalja uhapsile su stotine kriminalaca širom svijeta u okviru trogodišnje operacije u kojoj je korištena aplikacija koju je napravio američki Federalni istražni biro (FBI).

Australija, Novi Zeland i FBI su od 2018. godne koristili aplikaciju sa enkripcijom “Anom” da bi pratili aktivnosti organizovanog kriminala, prenio je Bi-Bi-Si.

Akcija je rezultovala hapšenjima u vezi sa trgovinom drogom u 18 zemalja Azije, Sjeverne i Južne Amerike, Evrope i Bliskog istoka.

Australijski premijer Skot Morison rekao je da je ova operacija “prekretnica” i da je globalno nanijela udarac kriminalnim bandama.

Policije Australije i Novog Zelanda su među prvima koje su objavile informacije o ovoj operaciji. FBI i Evropol predstaviće svoje izvještaje tokom dana.

Vlasti navode da je aplikacija “Anom” za razmjenu poruka bila popularna među pripadnicima kriminalnih bandi.

Uređaji sa ovom aplikacijom distribuisani su u kriminalnom svijetu, a policajci su mogli da čitaju milione poruka u “realnom vremenu” u kojima su opisivani planovi o ubistvima, uvozu droge i ostalim krivičnim djelima, prenose australijski mediji.

Danas objavljeno

Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Vanja A

Dodik: Srpska će uspostaviti agenciju za lijekove

Vanja A

Ministarstvo: Zdravstvena zaštita u nadležnosti Srpske

Vanja A

Ostavite komentar