Poletjeli prvi avioni - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poletjeli prvi avioni

Prvih šest aviona sa ruskim vojnicima iz sastava mirovne misije ODKB poletelo je iz Kazahstana, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, avioni c´e prebaciti ruske trupe na aerodrom “Severni” u ruskom gradu Ivanovo, prenosi “Sputnjik”.

Nakon povratka ruskih trupa u Ivanovu c´e biti organizovan doček ruskih desantnih trupa koji su, kako se ocenjuje, izuzetno profesionalno obavili sve svoje zadatke.

Masovni protesti u Kazahstanu počeli su u prvim danima 2022. godine – stanovnici gradova Žanaozen i Aktau na zapadu zemlje počeli su da protestuju zbog dvostrukog povec´anja cena tečnog gasa. Kasnije su se protesti proširili i na druge gradove, uključujuc´i Alma Atu, staru prestonicu i najvec´i grad u zemlji: tamo su počeli da pljačkaju, militanti su napali državne institucije i oduzimali oružje.

Kao odgovor, vlasti su uvele vanredno stanje širom zemlje do 19. januara i pokrenule protivterorističku operaciju. Prema podacima UN, tokom protesta u Kazahstanu povređeno je oko hiljadu ljudi. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 17 kazahstanskih policajaca, a više od 1,3 hiljade je povređeno. Ujutro 5. januara predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev raspustio je vladu i preuzeo funkciju predsedavajuc´eg Saveta bezbednosti. Tokajev je na prvoj sednici Saveta bezbednosti pod njegovim rukovodstvom opisao situaciju u Kazahstanu kao podrivanje integriteta države i rekao da je od ODKB-a zatražio pomoc´ “za prevazilaženje terorističke pretnje”. Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje u Kazahstan mirovne snage radi normalizacije situacije u zemlji. Tokajev je 7. januara objavio da teroristi, uključujuc´i i oni koji su stigli iz inostranstva, nastavljaju da pružaju otpor, i obec´ao da c´e uništiti one koji ne polože oružje. Osim toga, predsednik je napomenuo da su svi zahtevi građana izraženi kroz mirne proteste – uslišeni. Misija ODKB je uspešno završena 13. januara i mirovnjaci se povlače iz Kazahstana.

Danas objavljeno

Čović: Razgovori u pravcu dobijanja kandidatskog statusa

M.

CIK: Prijavu za učešće na izborima predalo 108 političkih subjekata

M.

Vučić: Biće teško, ali imaćemo dovoljno hrane i energenata

M.

Ostavite komentar