Polarni medvjedi se zbog nedostatka hrane sve više okreću kanibalizmu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Polarni medvjedi se zbog nedostatka hrane sve više okreću kanibalizmu

Naučnici s Ruske akademije nauka su saopštili da se polarni medvjedi zbog nedostatka hrane sve više okreću kanibalizmu te napadaju druge medvjede.

“Slučajevi kanibalizma među polarnim medvjedima su postojali i ranije, ali veoma rijetko, dok ih je sada sve više”, izjavio je ekspert za polarne medvjede Ilya Mordvintsev za novinsku agenciju Interfax, prenosi AFP.

On je svoje istraživanje objavio u Sankt Peterburgu te je naveo da je kanibalizam posljedica nedostatka drugih izvora hrane.

“U pojedinim sezonama nema dovoljno hrane pa veliki mužjaci napadaju ženke s mladunčadima”, dodao je on.

Ekstrakcija fosilnog goriva ugrožava životni prostor polarnih medvjeda i tradicionalne izvore hrane na dva fronta. Takođe, klimatske promjene zagrijavaju Rusiju 2,5 puta brže od ostatka svijeta. Morski led u ruskom dijelu Arktika je značajno smanjen.

S druge strane, industrija nafte i plina na poluostrvu Yamal i u Obskom zalivu direktno ugrožava stanište polarnih medvjeda u kojem su oduvijek lovili.

Polarni medvjedi dolaze i u sela, a prošle godine je proglašeno vanredno stanje nakon što je 50 medvjeda ušlo u naselje na ostrvima Nova zemlja.

 
Izvor: Klix

Danas objavljeno

Apple je imao tajni sporazum sa Kinom, vrijedan 275 milijardi dolara

Zeljka

Na korak smo do čipa u ljudskom mozgu – Ilon Mask otkrio detalje

Zeljka

OPPO pokazuje kameru na uvlačenje uoči INNODAY 2021 događaja

Vanja A

Ostavite komentar