11. Januara 2021.

“Polarna svinja” prijeti Evropi

Big Portal

Talas hladnog vremena koji preti Severnoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara je istog vremenskog obrasca kao onaj koji se desio 2014. godine, poznat kao “polarni vrtlog”, piše “Dnevni avaz”.

Tada su temperature u Čikagu pale na minus 27 stepeni Celzijusa, navodi agencija Blumberg. Ističe se i da je do sada bilo uobičajeno da tokom zime hladan vazduh dođe sa Arktika. Međutim, hladnoća je uglavnom ostajala oko Severnog pola tokom sezone 2019-2020.

Sada, posle skoro dvogodišnjeg zatišja, zima preti da će se konačno vratiti. “Stvari se nameštaju tako da će doći do uzbudljivog perioda za zimu i sneg”, kaže Tod Kroford, vodeći meteorolog IBM kompanije “Weather Co”.

Prognostičari ne očekuju da hladnoća bude brutalna kao tokom 2014., ali smatraju da će se nesumnjivo vratiti zima.

Hladnoća je već stigla do zapadne Evrope i Kine. “U Parizu je temperatura niža 3,5 stepena od normalne, a u Madridu je 6,9 stepeni hladnije nego inače, dok su temperature u Pekingu pale rekordno nisko, pa je u četvrtak bilo minus 9 stepeni”, navodi Tajler Rojs, meteorolog aplikacije “AccuWeather”.

Polarni vorteks i smrzavanje Amerike
Tehnički, polarni vorteks odnosi se na vetrove koji kruže Arktikom i drže hladnoću “zaključanu” daleko na severu. Ali uz pik temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrejavanje, hladan vazduhc može da probije “obruč” i zaputi se južno. Trgovci gasom ovo zovu “polarna svinja”.

Ovo može da znači hladnoću svuda na severnoj hemisferi, mada će se ove godine ona najverovatnije zadržati samo u SAD, navodi Rajan Trušelu, predsednik “Weather Tiger LCC”.

Ali, talas teškog minusa mogla bi da okusi istočna obala SAD i Velika jezera.

To će biti velika promena za Ameriku, kada je temperatura u pitanju. U Njujorku, januarska očitavanja pokazuju da su temperature više 5,1 stepen od uobičajenih, a Čikago je bio 7,2 stepena topliji.

Ipak, kako navode sami meteorolozi, nema garancije da će se ovako hladno vreme zaista i desiti.

“Mnogo puta u prošlosti, prognoza hladnog vremena ispostavilo se, bila je lažna uzbuna”, kaže Džim Rouler, vodeći meteorolog u “Energy Weather”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare