Polanski odustao od susreta sa studentima zbog peticije i protesta - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Polanski odustao od susreta sa studentima zbog peticije i protesta

Slavni filmski režiser, emigrant iz Poljske, Roman Polanski odustao je od današnjeg susreta sa studentima Filmske škole u Lodju, zbog studentske peticije da na svom fakultetu ne žele čoveka koji je optužen za najmanje pet silovanja maloletnica. Polanski je jedan od najslavnijih đaka te škole, koji je značajno doprineo njenoj…

Slavni filmski režiser, emigrant iz Poljske, Roman Polanski odustao je od današnjeg susreta sa studentima Filmske škole u Lodju, zbog studentske peticije da na svom fakultetu ne žele čoveka koji je optužen za najmanje pet silovanja maloletnica.

Polanski je jedan od najslavnijih đaka te škole, koji je značajno doprineo njenoj slavi, a koja je dala velik doprinos svetskoj kinematografiji.

“Filmska škola, kao i svaka druga obrazovna institucija mora da bude mesto na kojem se osuđuje nasilničko seksualno ponašanje. Gospodin Roman Polanski otpužen je za najmanje pet takvih slučajeva. Najmlađa od navodnih žrtava imala je 10 godina”, uputio je deo studenata Filmske škole u Lođu peticiju i apel da se otkaže susret sa Polanskim.

Ukupno 58 studenata i zaposlenih od preko 800 koliko studira filmsku umetnost u Lođu upozorilo je da nije na njima da sude da li su te optužbe istinite ili ne.

“Istovremeno smatramo da bi zbog prirode tih optužbi i njihove brojnosti susret sa Polanskim u Filmskoj školi bio omalovažavanje svih osoba koje su bile izložene seksualnom nasilju”, napisali su studenti u peticiji rektoru Filmske škole u Lođu Marijušu Gžegožeku.

Rektor, ali i studentska samouprava, usprotivili su se apelu da se susret režisera sa studentima otkaže, podsećajući da je Filmska škola u Lođu uvek bila otvorena i prostor za autorske eksperimente.

“Izražavanje ogorčenja i to da se zalupe vrata pred Polanskim, da ih zalupimo mi, njegova Alma Mater čini mi se kao krajnje pogrešan čin. Želim da pozovem deo zainteresovanih studenata na razgovor sa sjajnim, iskusnim umetnikom i mudrim čovekom, spremnim na racionalnu raspravu. Roman Polanski je veliki umetnik, naš najslavniji đak. Mnogo puta je izražavao ogromno poštovanje prema našem fakultetu. Dugujemo mu zahvalnost”, poručio je rektor Gžegožek.

Danas je, međutim, sam režiser odustao od susreta sa studentima, nakon neprijatnosti kada je na svečanom zatvaranju 24. Foruma evropske kinematografije u Lođu sinoć iz bioskopske sale izvedeno troje mladih koji su pokušali da naruše svečanost zbog Polanskog.

Roman Polanski je došao u Lođ na 24. Forum evropske kinematografije, gde je sinoć preuzeo nagradu za buntovne filmske autore koji idu protiv mode i trendova.

Polanskog američke vlasti ne prestaju da gone po celom svetu za silovanje maloletnice, tada 13-godišnje Samante Gejli jer po američkim zakonima to krivično delo ne zastareva.

Režiser, posle hapšenja u Švajcarskoj 2009. godine, izbegava zemlje koje bi mogle da izađu u susret SAD i izruče ga.

U SAD su se nedavno pojavile nove optužbe protiv Polanskog za silovanje.

U rodnu Poljsku, čije državljanstvo ima, uz francusko, Polanski je dolazio decenijama inkognito, plašeci se izručenja, a prvi put se pojavio javno u jesen 2014. godine na svečanom otvaranju Muzeja poljskih jevreja u Varšavi pošto je od tadašnje vlade dobio pravnu analizu da je izručenje nedopustivo.

Konzervativna vlada stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, za razliku od prethodnih liberalnih vlada premijera Donalda Tuska, zalagala se od jeseni 2015. godine da se Polanski izruči, režiser je tokom posete Krakovu saslušavan, međutim prvostepeni sud u Krakovu, a zatim i Vrhovni sud Poljske, izručenje u SAD su odbili.

Poljski sudovi su tada uvažili dokaze odbrane da bi u Poljskoj, za razliku od SAD, to krivično delo bilo zastarelo, da je režiser već proveo deo kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja, kao i tri meseca u švajcarskom zatvoru i kasnije 10 meseci u kućnom pritvoru, kada su SAD 2009. od švajcarskih vlasti tražile da ga izruče, a takođe da ni sama žrtva ne traži da se Polanski kazni jer je sa njom postigao sporazum o odšteti.

Izvor. Beta/N1

Danas objavljeno

Megan Foks se razvela

Vanja A

Kako se ljudi ne otruju kad popiju zmijski otrov?

Vanja A

Iako je njihov brak tek završio, Melinda i Bill Gates zajedno odveli kćerku pred oltar

Vanja A

Ostavite komentar