Polako počinje da puca "tajna veza" Merkelove i Makrona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Polako počinje da puca “tajna veza” Merkelove i Makrona

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel ne žele da pokažu nesaglasnost oko izbora novog predsednika Evropske komisije.

To je izjavio zvaničnik iz Makronove kancelarije.

Makron i Merkel žele da se proceš završi “idealno” u junu, rekao je zvaničnik, prenoseći detalje telefonskog razgovora dvoje lidera, prenosi Rojters.

Agencija je u ponedeljak navela da dvoje lidera, međutim, imaju pomalo različite poglede kada je reč o načinu na koji će se birati novi predsednik EK.

Makron je rekao Merkelovoj da želi da na sutrašnjem sastanku Savet Evrope utvrdi da mehanizam “vodećeg kandidata” ne bude automatski, objasnio je zvaničnik.
Merkelovoj se, međutim, dopada taj sistem, navodi Rojters.

Zvaničnik je preneo da je francuski predsednik uveren da se većina zemalja članica EU slaže sa njim.

Makron je naveo da “vodeći kandidati”, kandidati za predsednika EK koje su nominovale partije sa najviše glasova na evropskim izborima, legitimni, iako izbor novog predsednika mora da odražava rezultate glasanja, rekao je zvaničnik.

Treća najveća grupacija u Evropskom parlamentu, Liberalni centar, kojem pripada i Makronova partija, mora biti deo izbornog procesa, rekao je francuski predsednik Merkelovij, a preneo zvaničnik iz njegove kancelarije.

Danas objavljeno

“300.000 Rusa je spremno”

M.

“Treba da im dozvolimo, nek’ napadnu Rusiju”

Vanja A

Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajine

Vanja A

Ostavite komentar