Pola vijeka nakon misteriozne smrti Brusa Lija otkriven uzrok: Kakva ironija - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Pola vijeka nakon misteriozne smrti Brusa Lija otkriven uzrok: Kakva ironija

Skoro 50 godina nakon što je preminuo, doktori tvrde da je misteriozna smrt Brusa Lija mogla biti uzrokovana ispijanjem previše vode.

Holivudski majstor borilačkih veština je preminuo u leto 1973. dok je bio u Hong Kongu. Imao je samo 32 godine, a obdukcija je pokazala da je umro od otoka mozga – lekari su mislili da je to zato što je uzimao lekove protiv bolova.

Njegov prerani odlazak podstakao je glasine da su ga možda ubili kineski gangsteri, da ga je otrovao ljubomorni ljubavnik ili da je bio žrtva prokletstva. S druge strane je bila teorija je umro od toplotnog udara.

Sada su stručnjaci pregledali dokaze i zaključili da je Brus verovatno umro od hiponatremije.

„Drugim rečima, pretpostavljamo da je nesposobnost bubrega da izluči višak vode ubila Brusa Lija“, napisao je tim stručnjaka u časopisu Clinical Kidney Journal.

Hiponatremija znači da je nivo natrijuma u ​​krvi – koji je vašem telu potreban za ravnotežu tečnosti – abnormalno nizak. Ta neravnoteža uzrokuje oticanje ćelija u telu, uključujući i one u mozgu.

Studija tvrdi da je Brus imao više faktora rizika za hiponatrijemiju – pio je velike količine tečnosti i koristio kanabis koji povećava žeđ, a tu su i drugi faktori koji smanjuju funkcionalnost bubrega, kao što su upotreba lekova i alkohola.

Njegova supruga Linda otkrila je i da je Brus držao dijetu baziranu na tečnosti, a Metju Poli – koji je napisao biografiju Brusa Lija – pominje da je pio dosta vode veče pred smrt.

„Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti da se izluči dovoljno vode za održavanje homeostaze vode. Ovo može dovesti do hiponatremije, cerebralnog edema (oticanja mozga) i smrti u roku od nekoliko sati ako se višak vode ne podudara sa izlučivanjem vode u urinu, što je u skladu sa podacima o smrti Brusa Lija“, stoji u izveštaju, a prenosi Guardian.

Napominje se da to što je Li inače pio dosta vode znači da je tog dana verovatno bilo mnogo više od uobičajenog, a sugeriše se da ga je kanabis naveo da popije toliko vode.

„Ironično, Lija je proslavio citat „Budi voda, moj prijatelju“, ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio“, napisali su.

Nova.rs

Danas objavljeno

Pike prošetao ulicom s novom djevojkom

Vanja A

Ovo je poljubac o kom svi bruje: Glavni akteri Džil Bajden i muž Kamale Haris

Vanja A

Madonna odgovorila kritičarima svog izgleda

Vanja A

Ostavite komentar