Pola vijeka kasnije stiže novi Lamborghini Countach - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Pola vijeka kasnije stiže novi Lamborghini Countach

Posle brojnih najava, premijerno je predstavljena nova generacija automobila koji je, slobodno možemo da kažemo, direktan naslednik začetnika kategorije modernih super-automobila. Pola veka posle premijere koncepta Lamborghini LP500 od koga je nastao čuveni Countach, predstavljen je Lamborghini Countach LPI 800-4. Najavljen je retro dizajn koji bi trebalo da predstavlja omaž…

Posle brojnih najava, premijerno je predstavljena nova generacija automobila koji je, slobodno možemo da kažemo, direktan naslednik začetnika kategorije modernih super-automobila. Pola veka posle premijere koncepta Lamborghini LP500 od koga je nastao čuveni Countach, predstavljen je Lamborghini Countach LPI 800-4.

Najavljen je retro dizajn koji bi trebalo da predstavlja omaž originalnom modelu. Koliko je prvobitni dizajn bio uspešan i radikalan, govori i činjenica da novi LPI 800-4 skoro ni po čemu nije inovativniji.

Lamborghini Countach LPI 800-4

Šta više, dosta je dizajnerskih elemenata koji asociraju na kasnije verzije, kao što je, na primer, LP5000 QV iz 1985. godine. To se, pre svega, odnosi na dizajn četvrtastih farova, dok bočni usisnici za vazduh podsećaju na poslednju verziju Countacha iz 1988.

U dizajnu je primetna mešavina starog ali i novog dizajna, gde dominiraju čestougaoni elementi po kojima su poznati najnoviji modeli, među kojima je i Sián, inače prvi model Lamborghinija sa hibridnim pogonom.

Lamborghini Countach LPI 800-4

Sa ovim konceptom iz 2019. deli i mehaniku. Pokreće ga V12 sa tehnologijom lakog hibrida. Razvija 814 konjskih snaga. Zapravo, atmosferski benzinac zapremine 6,5 litara postiže 780 konja, dok 34 konjske snage potiču od starter-generatora koji radi pod naponom od 48 volti. Menjač je sedmostepeni automatizovani.

Od nule do 100 km/h stiže za 2,8 sekundi, dok od 0 do 200 km/h ubrzava za 8,6 sekundi. Maksimalna brzina je 355 km/h.

Komentari

Originalni članak

Danas objavljeno

Formula 1 i Indy Car: sličnosti i razlike

Vanja A

Hyundai vidi budućnost sa vodonikom

Vanja A

Lamborghini najavio veliki povratak klasika

Vanja A

Ostavite komentar