11. Marta 2020.

Pola kafene kašike maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od bolesti srca

Big Portal

Istraživanje je obuhvatilo oko 100.000 američkih državljana u periodu od 24 godine. Otkrili su da je veća potrošnja maslinovog ulja izuzetno korisna za zdravlje srca. Većina njih se slaže da je maslinovo ulje, pre svega devičansko ulje, vrlo korisno jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, najzastupljeniju upravo u ovoj vrsti ulja, a ona utiče na smanjenje upala, prenosi Nedeljnik.

Po podacima Britanske fondacije za srce, bolesti srca i krvotoka uzrok su 27 posto svih smrti u Velikoj Britaniji, a to je skoro170.000 smrtnih slučajeva svake godine i svakodnevno 460 ljudi u proseku. Uzrok četvrtine svih smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama jesu srčane bolesti ili u brojkama 647.000 ljudi. “Ranije studije upućuju na povezanost boljeg kardiovaskularnog zdravlja i veće potrošnje maslinovog ulja, posebno u mediteranskim zemljama gde je njegov unos znatno veći nego u Sjedinjenim Državama”, rekla je dr. Marta Guaš-Fere, autorka studije. “Cilj nam je bio da istražimo da li je veća konzumacija maslinovog ulja korisna za zdravlje srca i u američkoj populaciji.”

Stručnjaci su ustanovili da je kod osoba koje su svakodnevno konzumirale više od pola kafene kašike maslinovog ulja rizik od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti bio za 15 posto manji, a rizik od obolevanja od koronarnih bolesti bio je manji za 21 odsto. Rekli su i da veće količine ovog ulja imaju još bolji zaštitni efekat na kardiovaskularni sistem.

Naučnici s Harvarda su utvrdili i da je zamena jedne kašičice maslaca, margarina, majoneza ili mlečnih masti istom količinom maslinovog ulja poboljšala zdravlje srca kod ispitanika i da se u tom slučaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti smanjuje za oko pet odsto, a od koronarne bolesti za sedam odsto.

U svakom slučaju bilo bi dobro zameniti zasićene životinjske masti u ishrani nezasićenim mastima iz biljnih ulja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare