Pokušajte da ne jedete ovih sedam namirnica zimi - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pokušajte da ne jedete ovih sedam namirnica zimi

Svježi, sočni proizvodi koji nisu karakteristični za naša područja u ovo doba godine ponekad mogu biti sjajna opcija za uljepšavanje dosadnih zimskih dana.

Ali, morate imati na umu da se većina ovih namirnica uvozi iz toplijih krajeva, a zbog transporta njihova dobra svojstva polako blijede. Zbog toga ova hrana nema nikakve prehrambene vrijednosti.

Ovo je spisak namirnica koje ne biste trebali konzumirati zimi jer nisu dobre za vaše zdravlje.

Šparoge

Najbolje vrijeme za konzumaciju šparoga je proljeće, to je njegova prirodna sezona. Zimi se šparoge uvoze iz Perua ili Kine. U tom periodu ne samo da okus i tekstura počinju blediti, već i vitamini nestaju. Mnogo korisnih elemenata nestaje tokom transporta i čine ih manje hranjivim.

Zapakovano zeleno povrće

Zapakovano zeleno povrće (poput zelenih salata) prethodno je isprano i nasjeckano. Međutim, pranje može oštetiti vlakna zelenila i dovesti do gubitka vitamina u njima. Na kraju nam ostaje dobar izgled i manje zdrav proizvod. Bolje je pričekati topliju sezone kako biste kupili svježe uzgojene i nepakovane.

Jagode i borovnice

Ljeto je najbolje vrijeme za uzgoj bobica. Jagode su bogate vitaminom C koji učvršćuje kolagen, a borovnice mogu pomoći u sprečavanju raka kože i pojačati moždane aktivnosti. Međutim, sve ove zdravstvene benefiti vrijede ako konzumirati domaće uzgojene bobice. Stoga nemojte kupovati one uvozne, već ukoliko ne možete bez njih odlučite se za smrznute varijante.

Kukuruz na klip

Kukuruz raste samo na ljeto. Dakle, kukuruz na klipu koji pronađete u vašem lokalnom supermarketu možda nije tako svjež kao što mislite. Umjesto toga, oni mogu biti ili smrznuti ili ostavljeni od prethodnog ljeta.

Mliječni proizvodi

Neke mliječne proizvode poput surutke, skuta i mlijeka treba pažljivo konzumirati zimi. Skuta može povećati izlučivanje sluzi iz žlijezda i može uticati na ukupno stanje tijela. Ljudi koji kašlju ili su prehlađeni mogu pogoršati problem konzumiranjem.

Šećer

Šećer može pokrenuti depresivno raspoloženje, posebno zimi. Unos šećera pokreće upalne procese u vašem tijelu i smanjuje oslobađanje dopamina, elementa koji omogućava da osjećamo zadovoljstvo. Zima je sama po sebi depresivna sezona za mnoge, a konzumiranje šećera može je dodatno pogoršati.

Crveno meso

Crveno meso je odličan izvor proteina koji je neophodan za jačanje mišića i metabolizam. Međutim, učestalo konzumiranje crvenog mesa može prouzrokovati koncentraciju sluzi u vašem grlu. Zbog toga je mnogo bolje da tokom sezone konzumirate piletinu ili ribu.

(Klix)

Danas objavljeno

Ovsene pahuljice, post i vegetarijanska ishrana: Kako da snizite visok holesterol?

V.R.

Istraživanje: Konzumiranje bijelog pirinča ima efekat sličan konzumiranju šećera

V.R.

Konzumiranje kiselih krastavaca i njihove vode ima velike prednosti, ali samo ako…

V.R.

Ostavite komentar