Pokrenuta istraga o nehumanim dešavanjima u “Pazariću” - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Pokrenuta istraga o nehumanim dešavanjima u “Pazariću”

U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece “Pazarić” sproveden je uviđaj u kojem je izuzeta sva potrebna dokumentacija i dokazi koji će biti korišteni u daljem postupku koji je pokrenut zbog šokantnih informacija o tretmanu štićenika, izjavio je portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Alem Hamzić.

On je naveo da je Kantonalno tužilaštvo formiralo tužilački tim za ovaj predmet koji je danas rukovodio uviđajem u Zavodu.

Sa današnjeg protesta građana ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu zatražena je smjena odgovornih i njihovo krivično procesuiranje.

Јedan od zahtjeva građana odnosio se na traženje odgovornosti institucija BiH, kao i federalnih i kantonalnih djelimično ili u potpunosti odgovornih za stanje u Zavodu radi ostvarivanja osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Građani, koji su i juče protestovali, najavili su da će se okupljati svakog dana u podne do ispunjenja zahtjeva, a novi protest zakazan je za sutra ispred Vječne vatre u Sarajevu.
Na današnjoj sjednici federalne Vlade smijenjeni su direktor, te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda “Pazarić”.

Protestna okupljanja uslijedila su nakon što je poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić prije dva dana na konferenciji za novinare iznijela šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u ovom zavodu.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Jak zemljotres pogodio Hrvatsku

M.

Derek Šovin osuđen zbog ubistva Džordža Flojda

M.

Njemačka donijela odluku i podržala “Sjeverni tok dva”

M.

Ostavite komentar