Pokrenuta disciplinska tužba protiv Tegeltije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pokrenuta disciplinska tužba protiv Tegeltije

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH podnio je disciplinsku tužbu protiv Milana Tegeltije, sudije Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika VSTS-a BiH, zbog “kršenja službene dužnosti ili dovođenja u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva”.

Tužba je podnesena zbog susreta tuženog sa Nerminom Aleševićem, o kojem su mediji izvještavali prethodnih dana.

Kancelarija je takođe zatražio da tuženi bude udaljen od dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca napominju “da se niko ne može smatrati disciplinski odgovornim, dok se njegova odgovornost ne utvrdi”.

Nakon podnošenja disciplinske tužbe Tegeltija se oglasio saopštenjem za javnost u kojem je naveo da je o tužbi obaviješten porukom preko Vibera, te da o njenom sadržaju nije upoznat.

“Danas sam od strane zamjenika glavnog disciplinskog tužioca VSTS-a viber porukom obaviješten da je protiv mene podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti. Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi ista nije dostavljena. Takođe nisam upoznat sa razlozima niti osnovom za predlaganje privremenog udaljenja od dužnosti”, naveo je Tegeltija.

On je dodao da u postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nije imao priliku da učestvuje kao prijavljeni, niti da se izjasni na navode tužbe i zahtjev za suspenziju.

Tegeltija je u saopštenju najavio da će uzeti godišnji odmor, a da će u tom periodu Visokim sudskim i tužilačkim savjetom upravljati potpredsjednici, “kako bi VSTS mogao o tužbi i zahtjevu mogao da se opredijeli bez njegovog učešća”.

“Pošto ne znam sadržaj tužbe i zahtjeva za privremeno udaljenje od dužnosti mogu da kažem samo sljedeće: ukoliko je tužba podnesena protiv mene kao sudije, ističem da sam ja na stalnom radu u VSTS-u kao predsjednik VSTS-a te da sve radnje preduzimam u tom statusu, a ne u statusu sudije Osnovnog suda u Banjaluci. Prema tome, prema meni se moraju primjenjivati zakonske i podzakonske odredbe koje se odnose na odgovornost predsjednika VSTS-a i članova VSTS-a, a nikako odredbe koje se odnose na odgovornost sudija koji su na radu u sudovima u BiH. Svako drugo postupanje, sa mog stanovišta, bi bilo pravno nasilje i moglo bi se staviti u kontekst vanzakonskog pokušaja eliminacije predsjednika VSTS-a”, naveo je Tegeltija o saopštenju.

On dodaje da je, ukoliko su tužba i zahtjev za privremeno udaljenje protiv njega podneseni kao protiv predsjednika VSTS-a, zakon predvidio jasne procedure i za razrješenje i za suspenziju predsjednika VSTS-a koje se moraju poštovati.

“Sve odluke VSTS-a donesene u zakonskoj proceduri ću bezrezervno poštovati”, istakao je predsjednik VSTS-a i dodao:

“Podnošenje ove tužbe je još jedan od dokaza u prilog mojih ranijih tvrdnji da UDT VSTS-a radi bez bilo kakvog uticaja predsjednika VSTS-a”.

Tegeltija kaže da, iako nije imao priliku da se izjasni, niti je vidio tužbu, smatra da nije učinio ni jedan disciplinski prekršaj, te da se ne osjeća odgovornim na bilo koji način.

“Sva moja dalja izjašnjenja će uslijediti nakon što dobijem uvid u disciplinsku tužbu i zahtjev za privremeno udaljenje od dužnosti”, zaključio je Tegeltija.

Podsjećamo, mediji su ranije objavili video snimak zbog kojeg je Tegeltija doveden u vezu s koruptivnim radnjama.

Prema navodima medija, jedan posrednik preko Tegeltije je “ubrzavao” predmet koji se vodio pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, a u kojem je oštećeni privrednik iz Velike Kladuše navodnom Tegeltijinom posredniku Marku Pandži, policijskom službeniku, predao 2.000 KM kako bi Tužilaštvo uzelo u obradu predmet u kojem je privrednik Nermin Alešević oštećena strana.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Trostruko ubistvo desilo se u Novom Pazaru

M.

Velika Britanija od ponedjeljka zatvara sve putne koridore

M.

Merkelova dobila nasljednika

M.

Ostavite komentar