1. Marta 2022.

Pokrenut postupak restrukturiranja Sberbanke

Big Portal

“Datumom početka procesa restrukturiranja nad bankom smatra se 01.03.2022. godine od 08:00 časova, a u toku postupka restrukturiranja, banka će raditi u izmjenjenom režimu rada u trajanju od 48 časova, gdje će nakon isteka navedenog roka banka ponovo raditi u punom kapacitetu. Za sve informacije o izmjenjenom režimu rada klijentima je dostupno obavještenje u banci”, kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da je Agencija sprovela procjenu javnog interesa u smislu postizanja jednog ili više ciljeva restrukturiranja definisanih zakonom, na način da je procjenjivala svaki cilj restrukturiranja pojedinačno, te je utvrđeno da se restrukturiranjem banke postižu svi pojedinačni ciljevi restrukturiranja, gdje se posebno ističu zaštita deponenata koji imaju osigurane depozite, zaštita sredstava i druge imovine klijenata, te izbjegavanje većeg štetnog uticaja na finansijsku stabilnost.

“Bitno je naglasiti da je, u situacijama koje su Republici Srpskoj na izvjestan način nametnute usljed dešavanja na geopolitičkoj sceni izazvanih sukobima između Ukrajine i Rusije, te ekonomskih i finansijskih sankcija koje su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zemlje preduzele prema Rusiji, potpuna saradnja i podrška institucija Republike Srpske kao što su Agencija, Vlada RS i Ministarstvo finansija RS ključ očuvanja finansijskog sistema”, kaže se u saopštenju.

Posebno ističu da će Vlada Republike Srpske, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima sadržanim u Zakonu o bankama RS, a koji je usklađen sa svim evropskim direktivama, u potpunosti podržatibBanku, što oslikava odgovorno ponašanje Vladinih institucija, a posebno naglašava odgovornu i važnu ulogu postojanja regulatora bankarskog sistema na nivou Republike Srpske, tj. Agencije.

“Na kraju, efikasnom saradnjom i promptnom reakcijom pomenutih institucija, te postojanjem entitetskog regulatora, postižu se najvažniji ciljevi, a to su očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i zaštita klijenata i deponenata”, kaže se u saopštenju.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare