"Pokop": Troškovi kremiranja u prvom krematorijumu u BiH biće oko 100 KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Pokop”: Troškovi kremiranja u prvom krematorijumu u BiH biće oko 100 KM

Na gradskom groblju “Vlakovo” u Sarajevu još je u toku prva faza izgradnje prvog krematorijuma u BiH.

Iz “Pokopa” napominju da se građanima omogućuje opcija kremiranja pod mnogo povoljnijim uslovima u odnosu na sadašnje mogućnosti.

“Izgradnjom krematorija troškovi bi znatno bili smanjeni, samim tim što je međunarodni transport veoma skup. Troškovi kremiranja kod nas bili bi svega oko stotinjak konvertibilnih maraka, a za očekivati je da bi se sa uslugama kremiranja kod nas krenulo već koncem iduće godine”, kazali su iz KJKP “Pokop”.

Na zahtjev srodnika ili druge zainteresovane osobe, do sada se kremiranje vršilo u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, na način da KJKP “Pokop” organizuje prevoz umrle osobe u Zagreb ili Novi Sad, nakon čega vraća urnu u BiH.

“Pokop” takvih zahtjeva godišnje ima dvadesetak, ali interes za kremiranjem je mnogo veći.

Krematorij će, prema prethodnim najavama, biti građen u dvije faze, a investicija je višemilionska.

“Uprkos svim problemima sa kojima smo se susreli, te administrativnim preprekama koje smo imali, radovi na ovom velikom i značajnom projektu – projektu izgradnje kompleksa krematorija i komemorativnog centra na Vlakovu se nastavljaju, kako bi građanima mogli što prije pružiti i ovu važnu uslugu”, istakao je generalni direktor KJKP “Pokop” Goran Cerić.

U prvoj fazi planirana je izgradnja prostora i ugradnja peći, dok druga podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja i različitih prostorija za potrebe opraštanja od umrlog, od prostorija za porodice, recepcije, ljekarske sobe, različitih salona, klesarske i vrtlarske radionice i svega onog što savremeno groblje treba da ima.

Cerić je naglasio kako je ovaj projekat važan ne samo kako bi se izašlo ususret željama građana za kremiranjem, već i zbog činjenice da još ne postoji adekvatan način zbrinjavanja patohistološkog otpada što je problem svih većih kliničkih centara u BiH.

“S ekološkog aspekta, značaj krematorija je također višestruk zbog smanjenja rizika od raznih onečišćenja, zagađenja, pa čak i mogućih zaraza. Stoga interes za svoje djelovanje izgradnjom krematorija mogu pronaći razlicite institucije širom države”, dodao je Cerić.

FENA

Danas objavljeno

Sve ruske trupe napustile Kazahstan

M.

Zemljotres u okolini Bjelovara

M.

Krivokapić podnio inicijativu za smjenu Abazovića

M.

Ostavite komentar