Pokazao dokaz o ostavci direktora "Akvane" - BIGportal.ba
Banja Luka

Pokazao dokaz o ostavci direktora “Akvane”

Odbornici vladajućih stranaka u Banjaluci, okupljenih oko tzv. Vidovdanske koalicije, ozvaničili su danas u prostorijama Gradske uprave koalicionu saradnju za naredne četiri godine.

Za 5. januar zakazana je Konstitutivna sjednica Skupštine grada, na kojoj će biti izabrana Komisija za izbor i imenovanja, nagrade, priznanja. Oni su se dotakli i pitanja javnih preduzeća u Gradu, prvenstveno ostavke rukovodstva „Akvane“, gdje tvrde da one nisu podnesene. Uslijedio je ekspresan odgovor novog gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Odbornik SNSD-a Dragoslav Topić, nakon sastanka odbornika Vidovdanske koalicije, osvrnuo se na situaciju sa banjalučkom „Akvanom“, u kojoj je rukovodstvo preduzeća podnijelo ostavke nakon prijedloga novoizabranog gradonačelnika.

Draško Stanivuković je tada naveo da je dug preduzeća oko 10 miliona maraka, a da se radnicima duguju plate i da će to pitanje biti riješeno. Topić tvrdi da nikakve ostavke nisu podnesene.

„Ja koliko znam da direktor Akvane, juče sam ja razgovarao sa njim, nije podnio ostavku, da je to sa sadašnjim gradonačelnikom bio jedan džentlmenski dogovor da će to toga možda doći, ako se ispoštuju uslovi koje je on dogovorio sa gradonačelnikom“, rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka, Dragoslav Topić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, na Topićeve tvrdnje, odgovorio je pokazujući potpisanu ostavku direktora preduzeća „Akvana“ Vedrana Mitrovića.

„On me samo zamolio da ne pokazujem. Ja bio čovjek da ne pokažem, a on kaže da nije podnio ostavku. Šta je ovo? Protokolisano i jasna ostavka. Nemojte da se igramo dječijih igara. Evo te ostavke. Da vidimo gdje je ta skupštinska većina koja o tom priča. Hoće li sad nešto da kažu? Sram da ih bude. A znate li zašto ovako pričam. Zato što ovi ljudi, evo ih ovdje, neka oni posvjedoče kao sindikat radnika, kada su primili platu, koja se u tom preduzeću godinama smanjuje“, kazao je Stanivuković.

Slavko Mihić koji je predstavnik Sindikata radnika preduzeća „Akvana“ pojasnio je kakva je situacija sa platama radnika:

„Od 2012. godine nam je skinuta plata. Prvi put 10%, drugi put 15%. U toku dva mjeseca. Sa obrazloženjem da će to trajati dva-tri mjeseca i da se strpimo. Ne znam, nisam ulazio u te detalje. Međutim, to traje do današnjeg dana. U međuvremenu je kasnila po četiri mjeseca, bila je u dva dijela, bilo je raznih borbi, ali na sva pitanja, od direktora nije bilo ništa. Prošle godine sam tražio sastanak sa bivšim gradonačelnikom, ali nisam primljen. Ne znam iz kog razloga.“

Stanivuković je poručio da će iz sredstava ovogodišnjeg budžeta, a koji se odnosi na budžetske rezerve Grada biti obezbijeđeno 85 hiljada maraka, da bi se isplatila jedna plata za radnike. Osim umanjenih i neisplaćenih plata, radnicima godinama nisu uplaćivani ni porezi i doprinosi.

Zbog toga će protiv kompletnog rukovodstva Akvane biti podnesene krivične prijave. Akvana nije jedino preduzeće u Gradu koje će u narednom periodu biti pod istragom. Novi Tim za reviziju baviće se i nabavkom automobila za Odsjek civilne zaštite.

„Auto koje je čovjek vozio, koji je bio šef tog odsjeka, košta 149.000 KM. I znate šta su zahtijevali, da taj auto za 12 sekundi ubrza do 100 na sat. I da su javne nabavke tog odsjeka za narednu godinu pola miliona u automobilima. Mi to hoćemo da zaustavimo. Da ta nepotrebna auta koja nisu nužna rasprodamo. I neko kaže da se igramo politike. Za službene telefone u Gradskoj upravi, za pretplate se daje preko 100.000 KM. Za štampu materijala preko 100.000 KM“, ističe Draško Stanivuković.

Svi oni koji godinama nisu radili u interesu građana Banjaluke biće smijenjeni, zaključio je novoizabrani gradonačelnik Banjaluke.

(BN TV)

Danas objavljeno

Za vikend centar Banjaluke bez saobraćaja

M.

Lijepe vijesti iz Banjaluke:U Banjaluci rođeno 9 beba

M.

Odluka Doma zdravlja Banjaluka: ARI ambulanta Starčevica od ponedeljka prestaje sa radom

M.

Ostavite komentar