Pojedine prehrambene navike mogle bi negativno uticati na mentalno zdravlje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pojedine prehrambene navike mogle bi negativno uticati na mentalno zdravlje

Veza između prehrane i raspoloženja dobro je dokumentirana, ali uvijek se ima još za naučiti.

Nova studija otkrila je nekoliko specifičnih prehrambenih navika koje mogu imati značajan uticaj na mentalno blagostanje, prenosi Kliks.

Studija je zaključila da, u usporedbi s muškarcima, žene imaju veću vjerovatnoću da će imati izraženiju povezanost između mentalnog zdravlja i prehrane.

“Brza hrana, preskakanje doručka, kofein i hrana s visokim glikemijskim indeksom sve su povezane s mentalnim poremećajima kod zrelih žena”, objašnjava autorica studije Lina Begdah, docentica studija zdravlja i njellnessa.

Anksioznost je uobičajena nuspojava konzumiranja previše kofeina, hrana s visokim glikemijskim indeksom vjerojatno će uzrokovati skokove šećera u krvi koji bi mogli uticati na raspoloženje, a brza hrana nije poznata kao odlično gorivo za tijelo – pa zašto bi to bilo odlično za um?

Dok su mnoga prethodna istraživanja razmatrala vezu između prehrane i mentalnog zdravlja, ovom se studijom Lina nadala da će primijetiti mogu li prilagođavanje prehrane i faktora načina života poboljšati mentalno blagostanje.

“Zanimljivo je da smo otkrili da je za nezdrave prehrambene obrasce nivo mentalnog stresa bio veći kod žena nego kod muškaraca”, kaže ona, dodajući da to znači da bi žene, posebno, mogle poželjeti dvaput razmisliti o tome kako se te navike pojavljuju u njihovim rutinama.

Istraživači su takođe primijetili uticaj intervencija za suzbijanje loših efekata.

“Otkrili smo opštu vezu između zdrave prehrane, slijeđenja zdrave dijetetske prakse, vježbanja i mentalnog blagostanja”, objašnjava Lina.

Dodaje da su ovom studijom otkrili da je vježba značajno smanjila negativnu povezanost, posebno zbog negativnog uticaja brze hrane i hrane s visokim glikemijskim indeksom. Određena hrana, poput voća i tamnozelenog lisnatog povrća, takođe je imala pozitivnu povezanost s mentalnim blagostanjem.

Na temelju njihovog istraživanja, zaključuje se da svakodnevne intervencije poput bolje prehrane i pravilnijeg kretanja mogu biti najbolja prva linija odbrane za mentalno blagostanje.

Klix.ba

Danas objavljeno

Brz, jednostavan, ukusan – paprikaš sa kobasicama

Zeljka

Da li je moguće imati previsok nivo antitijela?

Zeljka

Godine su samo broj: Deset anti-age navika za svakoga

Vanja A

Ostavite komentar