POJEDINE DRŽAVE MORAJU U BLOKADU Situacija u SAD sve lošija, pandemija masovno odnosi živote - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

POJEDINE DRŽAVE MORAJU U BLOKADU Situacija u SAD sve lošija, pandemija masovno odnosi živote

Broj novozaraženih u SAD prvi put je povećan u svih 50 država, pa je današnji broj novih slučajeva – 184.514 oborio sve rekorde, piše Dejli mejl.

Prema podacima Univerziteta “Džons Hopkins”, prosječan broj umrlih u posljednje dvije sedmice povećan je sa oko 828, koliko je bilo 30. oktobra, na 1.047 koliko je bilo juče, što je za oko 26 odsto.

Takođe, broj novozaraženih povećan je u posljednje dvije sedmice za oko 50 odsto.

Guverneri Oregona i Nju Meksika juče su naložili blokadu i to je do sada najagresivnija mjera u najnovijem talasu pandemije širom SAD.

– Situacija se može opisati kao pitanje života i smrti, ako sada ne budemo reagovali nećemo sačuvati živote, nećemo moći da se borimo za živote i doživjećemo potpuni slom našeg zdravstvenog sistema i infrastrukture – rekla je guverner Nju Meksika demokrata Mišel Luhan Grišam uvodeći dvosedmičnu blokadu.

Guverner Oregona Kejt Braun naredila je dvosedmično “zamrzavanje”, koje počinje od naredne srijede, kada će sve firme morati da zatvore svoja vrata, a što je moguće više radnika će raditi od kuće.

Iako će prodavnice u Oregonu biti otvorene, zatavaraju se teretane, muzeji, bazeni, bioskopi i zoološki vrtovi, dok će restorani i barovi samo posluživati hranu za ponijeti. Okupljanja su ograničena na šest ljudi.

Braunova je rekla da će se prekršioci suočiti sa novčanim kaznama i hapšenjem.

Infekcija virusom korona u SAD je potvrđena kod 10,7 miliona ljudi, a blizu jedan četvrt miliona ljudi je preminuo. Od posljedica infekcije u SAD dnevno u prosjeku umire oko 1.000 ljudi.

Nezavisne

Danas objavljeno

Vučić: Pravi prijatelji su oni koji njeguju sjećanje na današnji dan

M.

Poruka za Navaljnog: “Prekini”

M.

Prestonica postaje država?

M.

Ostavite komentar