Pojavio vam se VoLTE? Šta to znači i čemu služi? - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Pojavio vam se VoLTE? Šta to znači i čemu služi?

Mnogim korisnicama se pojavila opcija VoLTE kada im je mobilni operater ažurirao mrežu. Šta je VoLTE i čemu služi?

Često smo kod mobilnih operatera imali problema sa mobilnim internetom dok razgovaramo putem poziva jer u većini slučajeva nismo mogli da koristimo internet u toku poziva.

Sada nam VoLTE omogućava da bez problema “surfujemo” na mobilnom internetu i razgovaramo normalno.

VoLTE je tehnologija prenosa podataka zasnovana na IP koja omogućuje i usluge poziva i usluge podataka preko 4G mreže.

Omogućava znatno bržu uspostavu veze, bolji kvalitet zvuka, kao i razgovore i korišćenje Interneta u isto vreme, pri čemu se za korišćenje usluge ne plaća dodatna mesečna naknada.

Kada se omogući VoLTE funkcija, možete da obavljate pozive tokom pristupanja internetu. Ako vaš uređaj podržava funkciju dvostrukog VoLTE za dve SIM kartice, preko jedne SIM kartice možete da primite dolazni poziv čak i kada se druga SIM kartica koristi za poziv.

Funkcija VoLTE vam takođe obezbeđuje kraće vreme uspostavljanja poziva i glasovne i video pozive višeg kvaliteta.

Uslugu VoLTE možete da koristite na područjima koja su pokrivena LTE signalom.

Iako VoLTE koristi data saobraćaj za prenos glasa, razgovori preko ove tehnologije se neće naplaćivati kao prenos podataka, već se, ako imate aktiviranu uslugu i izaberete VoLTE poziv, troše minuti iz saobraćaja uključenog u mesečnu naknadu.

Za korišćenje usluge je potrebno da SIM kartica podržava govornu uslugu najnovije generacije, da uređaj bude sertifikovan za VoLTE u mts mreži, kao i da je povezan na 4G pristupnu tehnologiju.

Ukoliko se desi da uređaj u toku poziva izgubi pokrivenost 4G signalom, poziv će se nastaviti na 3G ili 2G mreži, a da korisnik to neće primetiti.

Kada se korisnik koji koristi uslugu VoLTE nađe u romingu, pozive će ostvarivati preko 3G/2G mreže operatora domaćina. Sve dodatne opcije govornih poziva, kao što su: preusmeravanje, konferencijska veza, skrivanje identifikacije pozivaoca, obaveštavanje o dostupnosti prethodno nedostupnog korisnika, govorna pošta, kao i SMS i MMS, podržani su i na VoLTE uređajima.

Danas objavljeno

G.SKILL objavio DDR5-6400 CL32 memorijski komplet sa ekstremno malim kašnjenjem

Vanja A

iPhone uređaji bi uskoro mogli da prihvataju beskontaktna plaćanja koristeći NFC

Vanja A

YouTube želi da doda NFT u svoje servise

Vanja A

Ostavite komentar