27. Januara 2021.

Pojavio se novi dokument: Tri američka predloga za Srbiju

Big Portal

Prema tom dokumentu, tri su mogućnosti za dogovor između Beograda i Prištine, ali se i ističe da ni jedna “nije idealna”.

Prva je upotreba “podsticaja” za Srbiju – podrška donatora i ubrzano članstvo u EU za pristanak na priznanje, druga da se Srbija odobrovolji formiranjem novih autonomnih okruga za kosovske Srbe, ali i za srpske Albance, a treća vraćanje pristupu razmeni teritorija koji je bio srž nacrta sporazuma za 2018. godinu, piše Blic i navodi da su to zaključci analize “Ponovno pokretanje dijaloga između Kosova i Srbije”, iza koje stoji uticajna tink-tenk Međunarodna krizna grupa.

Predsedavajući ove organizacije je Robert Malej, čovek iz administracije američkih demokrata i savetnik Bele kuće za vreme predsedničkog mandata Baraka Obame.

U analizi se između ostalog, ističe da bi rešavanje spora bilo “korisno za stabilnost na zapadnom Balkanu i u Evropi”, ali i ukazuje da sve strane treba da traže način da se dođe do sporazuma o uzajamnom priznavanju, a da bi države EU trebalo da daju znak da će podržati bilo koji dogovor u skladu sa ljudskim pravima i međunarodnim pravom.

“Beograd i Priština bi trebalo javno da priznaju potrebu za kompromisom”, napominje se u analizi čiji je cilj konačno raspetljavanje tog “Gordijevog čvora”.

Navodi se da Priština i Beograd razgovaraju, iznova i iznova, o tome kako da normalizuju svoje odnose najmanje od 2006. godine, i da su se složili oko mnogih tačaka, ali se ne slažu oko najznačajnije stvari koja ih deli: nezavisnosti Kosova.

Što se tiče prvog predloga- možda je jednostavno nemoguće da EU obeća ubrzano članstvo, a materijalni podsticaji verovatno neće biti dovoljni za rešavanje suštinskog pitanja političkog identiteta Srbije. Između druge dve, autonomija bi izgledala kao bolji izbor, sa dosadašnjim uspehom u Evropi i podrškom među državama članicama EU, ali izgleda da izaziva i najoštriju negativnu reakciju obe strane – piše u tekstu, piše dalje Blic.

Dalje, predlaže se da bi Brisel trebalo da se usredsredi “na podsticanje pregovora u kojima su strane slobodne da istraže bilo koje rešenje koje je u skladu sa ljudskim pravima i međunarodnim pravom, imajući u vidu potrebu za javnom podrškom kod kuće”.

Amerika ima tri predloga rešenja za tzv. Kosovo:

  1. Priznanje od strane Srbije za stvaranje novih autonomnih okruga za kosovske Srbe i srpske Albance
  2. Vraćanje pristupu razmene teritorija koji je bio srž nacrta sporazuma predviđenog za 2018. godinu
  3. U analizi se konstatuje da Evropska unija mora da postigne jedinstven stav u vezi sa rešavanjem kosovskog čvora Most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici odavno razdvaja srpski od albanskog dela grada.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare