Pojavili su se navodni detalji o Intelovim Alder Lake procesorima 12. generacije - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Pojavili su se navodni detalji o Intelovim Alder Lake procesorima 12. generacije

Sajt Videocardz je došao do slajdova koji nude detalje o Intelovoj ‘Alder Lake’ CPU arhitekturi naredne generacije i pratećoj platformi. Alder Lake je naslednik kompanijinih Rocket Lake-S procesora koji su nedavno objavljeni.

Prema izveštaju, Alder Lake će koristitti Intelov Enhanced 10nm SuperFin proces i pokretaće ga Golden Cove arhitektura jezgara. Kada su u pitanju performanse, slajdovi sugerišu da će procesori naredne generacije nuditi poboljšanje od 20% za single-thread u odnosu na Rocket Lake. To je rezultat viših radnih taktova ili višeg IPC-a, ili kombinacije ova dva elementa.

intel2_131.jpg
Iako su se ranije već pojavljivale informacije da će Intel uz Alder Lake-S nuditi podršku za DDR5, slajdovi ukazuju na to da će biti zadržana DDR4 komptibilnost na matičnim pločama sa 600-series čipsetovima, a DDR5 će biti dostupan samo za premijum Z690 modele. Za DDR5 podržane su brzine od 4800 MT/s, dok je za DDR4 to 3200 MT/s.

Još jedan zanimljiv detalj je prisustvo PCIe 5.0 podrške, što sugeriše da bi Intel mogao biti prvi na x86 desktop tržištu koji će nuditi podršku za PCIe naredne generacije. PCIe 4.0 će takođe biti prisutan. Čipsetovi 600-serije će podržavati i Thunderbolt 4, Intel Optane Memory H20 i drugo.

Izvor: Videocardz

Danas objavljeno

Apple je objavio video koji pokazuje kako da koristite pokrete rukama za upravljanje Apple Watch-om

Vanja A

Red Hat-ov CentOS Stream 9 Linux je stigao

V.R.

Upozorenje da hitno ažurirate podešavanja privatnosti na Android uređaju

V.R.

Ostavite komentar