Pojavili se dokazi: Išgl postao žarište virusa zbog kasne reakcije vlasti? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pojavili se dokazi: Išgl postao žarište virusa zbog kasne reakcije vlasti?

Optužbe da su vlasti austrijske pokrajine Tirol, nakon ustanovljenih prvih zaraza koronavirusom u Išglu prekasno reagovale, potvrđene su mejlovima iz Islanda.

U tim mejlovima, koji su dospeli u javnost, još 5. marta se navode konkretni hoteli u kojima su odseli turisti iz Islanda koji su oboleli od koronavirusa.

Bečki magazin “Profil” navodi da su islanske vlasti informisale Ministarstvo zdravlja Austrije ne samo o pozitivnim testovima njihovih povratnika sa skijaškog odmora, već i par sati kasnije o hotelima u kojima su bili smešteni oboleli.

Mejl sa imenima pet hotela je potom prosleđen iz Ministarstva u Beču pokrajinskim vlastima Tirola.

Dan kasnije je, na osnovu informacija dobijenih sa Islanda, sprovedena istraga u navedenim hotelima, navodi se u izjavi pokrajinskih vlasti “Profil-u”.

Ostalo je, međutim, neodgovoreno koliko je osoba testirano na virus.

Samo jedan vlasnik hotela je saopštio da je jedna saradnica, koja je najviše imala posla sa islandskim gostima, pregledana, i da su testovi bili negativni.

Poređenja radi, u slučaju obolele recepcionerke jednog hotela u Insbruku, nedelju dana ranije, preduzete su intenzivnije mere, podvlači “Profil”.

Hotel je satima bio izolovan i svi gosti i osoblje su pregledani, kao i kontakti obolele žene, nakon čega je više osoba smešteno u karantin.

Zašto su vlasti u Išglu delovale mnogo blaže nego u Insbruku biće predmet istrage tužilaštva, ali i istražne komisije pokrajinske skupštine, koja treba uskoro da se formira.

Nakon što je Udruženje za zaštitu potrošača podnelo prijavu tužilaštvu, uz sumnju da su vlasti Tirola odugovlačile sa prekidom skijaške sezone, pokrenuta je istraga.

Više stotina osoba, koje su se zarazile u skijaškim centrima Tirola priključile su se zajedničkoj tužbi, a među njima je pretežno turista iz Nemačke.

b92

Danas objavljeno

Miroslav Aleksić danas pred tužiocem

M.

Gejts ograničava putovanja-pravi kovid pasoš

M.

Zagrepčane probudio potres

M.

Ostavite komentar