Pojava različitih sojeva moguća i u Republici Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pojava različitih sojeva moguća i u Republici Srpskoj

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je pojava različitih vrsta sojeva virusa korona moguća i u Republici Srpskoj i istakao da je važno da se građani pridržavaju propisanih mjera i vakcinišu.

  • Što se tiče generalno mutacija virusa korona i pojave različitih vrsta sojeva, moguće je da bude i u Republici Srpskoj i gama i beta i lambda i, evo, delta soj o kome se u posljednje vrijeme govori, s obzirom na način prenosa koji je respiratorni – rekao je on novinarima u Kostajnici, odgovarajući na pitanje da li je moguće da gama soj virusa korona bude izolovan u Srpskoj, nakon što je njegovo prisustvo potvrđeno u Federaciji BiH.

Ministar Šeranić istakao je da je važno da se građani i dalje pridržavaju propisanih mjera koje se odnose, bilo na pojedinca, bilo na samu sredinu, te da se vakcinišu.

– Istraživanja su pokazala da je kod bilo kojeg soja virusa korona efikasnost vakcine vrlo visoka i ona će pomoći osobi koja se vakciniše, u slučaju da se zarazi virusom, odnosno u smislu razvijanja nekog težeg stanja oboljenja – naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, gama soj je nešto zarazniji od prvobitnog koji se pojavio u martu prošle godine, ali i nešto manje zarazan od delta soja.

– Ne bismo građane opterećivali nazivima i virulentnošću sojeva. Važno je da znaju da se pridržavaju epidemioloških mjera, gdje god je to moguće. Shvatamo mi i situaciju u koju smo došli, u epidemiološki bolje trenutno stanje, pa su mnogi ljudi opušteniji nego što bi to trebalo da budu. Život mora teći dalje, ali oprez zbog virusa treba da imamo na umu -zaključio je Šeranić.

Danas objavljeno

Evropu čeka novi talas virusa

M.

Osuđeno deset profesora srednje škole u Rudom

M.

Vučić: Neće nas bombardovati

M.

Ostavite komentar