Pojačane mjere bezbjednosti: Briga za sigurnost Bajdena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pojačane mjere bezbjednosti: Briga za sigurnost Bajdena

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauser zatražila je da se uvedu dodatne mere bezbednosti tokom inauguracije novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Njena odluka dolazi nakon prošlonedeljnih nereda i upada u američki Kongres pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trampa.

Opisujući prošlonedeljni upad u zgradu Kongresa kao “neviđeni teroristički napad”, gradonačelnica Vašingtona u svom saopštenju je rekla da će Bajdenova inauguracija 20. januara zahtijevati “drugačiji pristup” u odnosu na ranije inauguracije.

“Iako ću se obratiti većem broju lokalnih, regionalnih i saveznih službi kako bi pojačali međusobnu saradnju u vezi s ovim događajem, prije svega pozivam Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost da pripremi odgovarajući pristup inauguraciji u skladu sa trenutnim okolnostima“, napisala je Bauserova u pismu Čadu Volfu, koji predvodi ovo ministarstvo, prenosi Rojters.

U svom pismu, gradonačelnica je navela da Disgtrikt Kolumbija, u kome se nalazi Vašington, traži proglašenje “stanja prije katastrofe” kako bi se omogućila savezna pomoć.

Ona je pozvala Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost da koordinira svoj rad s Ministarstvom pravde, Ministarstvom odbrane, Vrhovnim sudom i Kongresom i da se izradi savezni plan raspoređivanja bezbjednosnih snaga kako bi zaštitili svu saveznu imovinu.

Vašington ostaje u stanju visoke pripravnosti uoči Bajdenove inauguracije, i mada ova manifestacija tradicionalno privlači stotine hiljada posetilaca u grad , to se sada ne očekuje zbog teške situacije s pandemijom kovid-19, a i sam Donald Tramp je prošle nedelje potvrdio da neće prisustvovati inauguraciji novog predsjednika, navodi agencija.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar