29. Novembra 2019.

Pojačan vam je apetit tokom vikenda: Evo savjeta kako da izbjegnete prejedanje

Big Portal

DOK radnim danima nekako i uspevamo da kontrolišemo unos kalorija, subotom i nedeljom to se pretvara u nemoguću misiju. Opušten je um, a sa njim i apetit. Previše testa, slatkiša i pića, a premalo kretanja, vrlo brzo donose bolno suočavanje sa poteškoćom da uskočimo u farmerke koje su nam još do juče bile komotne. Da se to ne bi događalo, neophodno je napraviti plan ishrane i, naravno, odlučiti da ga se pridržavamo i pred najvećim iskušenjima.

Za početak, prestanite da jedete ispred TV. Omiljenu poslasticu, umesto da jedete direktno iz ambalaže, servirajte u činiju. A ako jedete van kuće, nastojte da u restoranu naručite manju porciju ili, ako je velika, da je podelite sa osobom sa kojom ste došli.

Zaboravite na grickalice, a to je najlakše učiniti ako ih uopšte nemate u kući. Umesto toga, potrudite se da, u trenucima kada vas van vremena predviđenog za obrok spopadne želja za hranom, na stolu imate činiju svežeg voća, a u frižideru grčki jogurtom koji obiluje proteinima.

Zapisujte šta, kada i zašto jedete i pijete tokom vikenda. Budete li zabeležili i šaku čipsa pojedenu u prolazu, znaćete koje kalorije su vas koštale vitkosti i kasnije ćete nastojati da to izbegnete. Važno je i da ustanovite šta su okidači zbog kojih posežete za određenim namirnicama. Zapitajte se da li vam je, dok gledate popodnevni film, neophodna činija kokica ili sladoled iz zamrzivača. Kad jednom uočite obrasce koji vas podstiču na prejedanje, preduzmite korake da ih izbegavate.

Stručnjaci za zdravu ishranu savetuju i da ograničite unos alkoholnih pića. Preporučuju da popijete najviše dva i da, posle svakog, popijete čašu vode. Na taj način ne samo da ćete uneti manje kalorija, već ćete i smanjiti šansu da jedete više nego što je potrebno, budući da pojedina pića otvaraju apetit.

Nemojte vikende da doživljavate kao jedinu šansu za uživanje u omiljenoj hrani. Ako neko jelo u kojem najviše uživate budete konzumirali tokom nekog radnog dana, shvatićete da ste subotom i nedeljom manje željni omiljenih poslastica.

I, na kraju, podrazumeva se da bi i vikendom trebalo da budete aktivni, možda ne istim intenzitetom kao radnim danima, ali svakako nastojte da vam se kretanje ne svodi na relaciju kuhinja-sofa i obrnuto. Prošetajte se sa prijateljem, vozite bicikl, uradite kod kuće najjednostavnije vežbe koje praktikujete i u teretani… I posle nekoliko meseci stanite na vagu. Bićete zadovoljni brojom na kojoj se zaustavila crvena skazaljka.

Izvor: Novosti

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare