Pogon u Torslandi je prva Volvo fabrika automobila koja je postigla potpuno klimatski neutralan status - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Pogon u Torslandi je prva Volvo fabrika automobila koja je postigla potpuno klimatski neutralan status

Volvo Cars je napravio važan korak u ambiciji da svoju globalnu proizvodnu mrežu učini klimatski neutralnom do 2025. godine, najavljujući da je njihov proizvodni pogon u Torslandi u Švedskoj njihova prva fabrika automobila koja je postigla potpuno klimatski neutralan status.

To čini Torslandu drugom fabrikom u njihovoj ukupnoj proizvodnoj mreži koja je postigla ovaj status, nakon što je fabrika motora Skövde u Švedskoj postala klimatski neutralna 2018. godine.

Kako piše Tportal.hr, Volvo Cars podrazumeva proizvodnju kao potpuno klimatski neutralnu kada ne registruje neto porast emisije stakleničkih gasova u atmosferu kao rezultat električne energije i grejanja koje postrojenje koristi.

Postrojenje u Torslandi, najstarije u kompaniji, napaja se klimatski neutralnom električnom energijom od 2008. Sada ima i klimatski neutralno grejanje. Polovina grejanja u postrojenju dolazi iz biogasa, dok se druga polovina uglavnom dobija iz daljinskog grejanja putem industrijske otpadne toplote.

‘Osnivanje Torslande kao naše prve klimatski neutralne fabrike automobila je značajna prekretnica’, rekao je Javier Varela, šef industrijskih operacija i kvaliteta u kompaniji Volvo Cars. ‘Zalažemo se za stvaranje klimatski neutralne proizvodne mreže do 2025. godine, a ovo dostignuće je znak naše odlučnosti jer neprestano radimo na smanjenju uticaja na okolinu.’

Osim što postaje klimatski neutralan, Torslanda takođe stalno smanjuje količinu energije koju koristi. Ciljana poboljšanja u njegovom poslovanju tokom 2020. su rezultirala godišnjom uštedom energije od gotovo 7000 megavat-sati (MWh), jednakom godišnjoj potrošnji energije u preko 450 švedskih porodičnih kuća.

Sledećih godina postrojenje planira da izvrši daljnju nadogradnju efikasnosti sistema osvetljenja i grejanja, između ostalog, što bi do 2023. trebalo da rezultira dodatnim godišnjim uštedama energije od oko 20.000 MWh. Te uštede energije su deo šire ambicije kompanije Volvo Cars da smanji potrošnju energije po automobilu proizvedenom u njegovoj proizvodnoj mreži za 30 posto 2025. godine.

Da bi Volvo Cars postigao svoj cilj klimatski neutralnih proizvodnih operacija, potrebna mu je puna podrška lokalnih partnera u vladi i poslovanju za pristup klimatski neutralnoj električnoj energiji i grejanju. Uz to, Volvo Cars će na licu mesta razviti vlastiti kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Klima-neutralni proizvodni cilj kompanije Volvo Cars je deo klimatskog plana kompanije, jednog od najambicioznijih u industriji. Centralni deo plana ambicija je da Volvo Cars elektrifikuje celu svoju paletu modela.

Izvor: Tportal.hr / Volvo Cars

Foto: Volvo Cars

Danas objavljeno

Mercedes potvrdio: Kraj

Vanja A

Električni automobili oborili rekord EU

Vanja A

Ozračeni i zaboravljeni

Vanja A

Ostavite komentar