Pogođeni zemljotresom u Hrvatskoj neće morati plaćati režije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Pogođeni zemljotresom u Hrvatskoj neće morati plaćati režije

Vlada hrvatske je na današnjoj sjednici odlučila domaćinstva na potresom stradalom području osloboditi plaćanja struje i grijanja za januar, februar i mart, kao i plaćanja pretplate za RTV.

HEP je zadužen da stanovnike na potresom stradalim područjima čiji su objekti oštećeni oslobodi plaćanja struje za januar, februar i mart, kao i plaćanja premještanja priključka s oštećenih objekata na privremene te kasnijeg premještanja na nove odnosno obnovljene objekte, prenosi portal “Index”.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da se zaključkom zadužuje HEP da sanaciji šteta na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji doprinese tako da se krajnjim kupcima kategorije domaćinstvo, čiji su objekti oštećeni, otpišu sva potraživanja vezana uz isporučenu električnu energiju te druga potraživanja odnosno naknade u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za razdoblje januar, februar i mart ove godine.

“Za krajnje kupce iz kategorije kućanstva, čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji opskrbljivač nije HEP već netko drugi, neće se naplatiti naknada za distribuciju i prijenos električne energije”, rekao je Ćorić.

Pojasnio je i da će se za potresom oštećene objekte otpisati i potraživanja vezana za premještanje priključaka na elektroenergetsku mrežu na privremeni zamjenski objekat, uključujući i izgradnju novog priključka na istoj lokaciji, te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja novog odnosno obnovljenog objekta.

“HEP će kroz svoja povezana društva krajnje kupce iz kategorije kućanstvo, čiji su objekti također pretrpjeli štetu, a koji kupuju plin i toplinsku energiju od povezanih društava HEP-a otpisati potraživanja u iznosu jedinstvenih računa za siječanj, veljaču i ožujak”, rekao je Ćorić. 

Ćorić je nakon vlade na Twitteru napisao kako je uputio poziv i drugim snabdjevačima da se uključe u akciju otpis računa budući da dio domaćinstava na potresom pogođenim području koristi njihove usluge.

“Nadam se da će se pridružiti ovoj inicijativi”, napisao je Ćorić, a u izjavi nakon sjednice vlade rekao je da se “s tim u vezi čuo s čelnicima opskrbljivača”.

Na pitanje novinara iznio je i podatak da na području cijele Sisačko-moslavačke županije rade četiri snabdjevača električnom energijom, uključujući i HEP, a na područjima pogođenih potresom njih tri.

Vlada je odlučila i da kućanstva stradala u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili oni za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenom području budu oslobođeni naplate RTV takse te je zadužila HRT za provođenje.

Danas objavljeno

Centralna banka BiH: Na kraju februara blokiranih računa poslovnih subjekata više za 521

D V

U Dubrovniku i Konvalima: Tri slučaja britanskog soja u Hrvatskoj

D V

Buknuo požar kod vjetroparka iznad Mostara: Vatrogasci spriječili katastrofu

D V

Ostavite komentar