Lideri usaglasili zaključke: Nema referenduma, traži se markiranje granica između RS i FBiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Lideri usaglasili zaključke: Nema referenduma, traži se markiranje granica između RS i FBiH

Na konsultativnom sastanku usaglašeni su zaključci u koljima se nije pominjao referendum, kako je to ranije najavljivao Milorad Dodik.

Ovo su usaglašeni zaključci, koje je predložio SNSD:

  1. NSRS potvrđuje privrženost Republike Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.
  2. NSRS obavezuje predstavnike Republike Srpske u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.
  3. NSRS zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.
  4. NSRS obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.
  5. NSRS naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.
  6. NSRS potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.
  7. NSRS obavezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.
  8. NSRS traži da predstavnici Republike Srpske u organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u vezi posljednje odluke Ustavnog suda kojom se poljoprivredno zemljište Republike Srpske smatra državnim,

Sjednica je zakazana na zahtjev predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

(BN)

Danas objavljeno

Lončar: Produžićemo raspust i prekinuti lanac prenosa virusa

M.

Fejsbuk mijenja korporativno ime u Meta

M.

Tornado pogodio Teksas i Luizijanu

M.

Ostavite komentar