Lideri usaglasili zaključke: Nema referenduma, traži se markiranje granica između RS i FBiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Lideri usaglasili zaključke: Nema referenduma, traži se markiranje granica između RS i FBiH

Na konsultativnom sastanku usaglašeni su zaključci u koljima se nije pominjao referendum, kako je to ranije najavljivao Milorad Dodik.

Ovo su usaglašeni zaključci, koje je predložio SNSD:

  1. NSRS potvrđuje privrženost Republike Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.
  2. NSRS obavezuje predstavnike Republike Srpske u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.
  3. NSRS zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.
  4. NSRS obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.
  5. NSRS naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.
  6. NSRS potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.
  7. NSRS obavezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.
  8. NSRS traži da predstavnici Republike Srpske u organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u vezi posljednje odluke Ustavnog suda kojom se poljoprivredno zemljište Republike Srpske smatra državnim,

Sjednica je zakazana na zahtjev predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

(BN)

Danas objavljeno

Slučaj “Monstrum” ponovo trese Sjevernu Makedoniju

D V

Tuča za poslaničkom govornicom; “Kao argumente koristi silu” – Video

D V

Moskva zaprijetila – policija krenula po kućama

D V

Ostavite komentar