Pogledajte vježbu OS BiH i američke vojske: Učestvuju i avioni F-16 - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pogledajte vježbu OS BiH i američke vojske: Učestvuju i avioni F-16

Na poligonima Glamoča i Manjače juče je počela vojna vježba Oružanih snaga BiH i američke vojske pod nazivom “Bilateralna vježba”, čiji je cilj unapređenje partnerske saradnje s Amerikom i NATO, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti.

Vježba se realizuje na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju sa Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu vazdušne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC).

“Blisku zračnu podršku snagama na zemlji pružaju dva aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano, Italija, koji, umjesto bojeve municije, koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažiran za medicinsku evakuaciju zračnim putem. Ovim će u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i zračnih snaga”, navodi se u saopštenju Oružanih snaga BiH i dodaje:

“Ova vježba, u kojoj ukupno učestvuje 280 pripadnika OS BiH zajedno sa snagama SAD, doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu”.

Ističe se da je pandemija virusa korona primorala OS BiH da smanje broj učesnika i da se prilagodi novonastaloj situaciji kako bi se vježba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera.

Za potrebe vježbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) sa 13 pripadnika OS BiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savjetodavnog tima američkih vazdušnih snaga i jednog predstavnika odnosa s javnošću iz Komande specijalnih operacija za Evropu, a u saradnji s Kancelarijom za odbrambenu saradnju (ODC) pri Ambasadi SAD u BiH.

U okviru vježbe, danas je od 10.00 do 11.00 sati na lokaciji vojnog poligona Glamoč organizov Dan posjetilaca, uz prisustvo visokih zvaničnika. Tom prilikom je prikazan dio operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH na terenu sa bliskom vazdušnom podrškom aviona F-16.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Tužiteljka Diana Kajmaković završila na američkoj crnoj listi

Vanja A

EU će odložiti odluku o ograničenju cijena ruske nafte

Vanja A

Grosi: Svijet na istorijskoj prekretnici

Vanja A

Ostavite komentar