Pogledajte veličanstveni mozaik u Hramu Svetog Save - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pogledajte veličanstveni mozaik u Hramu Svetog Save

Ukrašavanje unutrašnjosti Hrama Svetog Save podjednako je imponzantan poduhvat kao i izgradnja samog objekta.

U unutrašnjosti hrama planirana je raskošna dekoracija i ugradnja preko 15.000 kvadrata mozaika, što nije samo jedinstveno remek-delo umetnosti već će biti i najveći mozaik na svetu. Izradom i ugradnjom mozaika u centralnoj kupoli hrama 2017. godine, završena je prva faza radova, a samo površina prikaza u centralnoj kupoli iznosi skoro 1.300 m2.

Uz pomoć Ruske Federacije, a na inicijativu predsednika Vladimira Putina, projektu Hrama Svetog Save stavljeni su na raspolaganje najbolji ruski mozaičari, što je zapravo projektu dalo vetar u leđa i učinilo njegov završetak doglednim.

Odmah nakon prve, započeta je naredna faza radova, koja podrazumeva kompletiranje celog enterijera, uključujući preostalih skoro 13.000 kvadrata mozaika, izrada ikonostasa i oltara, postavljanje patrijarhovog trona, krstionica i svih ostalih elemenata neophodnih za punu funkcionalnost Hrama.

Akademik na čelu tima

Tim od čak 300 umetnika radi na izradi mozaika u radionicama u Rusiji, a oko 50 majstora svaki dan ugrađuje mozaički materijal na gradilištu hrama u Beogradu. Timovi domaćih i ruskih majstora ove tehnike predvođeni su akademikom Nikolajem Muhinom, glavnim autorom i tvorcem mozaika, a do sada je od planiranih 13.000 kvadrata završeno čak 9.500, što je impresivan rezultat koji ne bi bio moguć bez pomoći ruskih umetnika.

Štaviše, imajući na raspolaganju njihove kapacitete i finansijsku podršku, omogućeno je da se celokupna unutrašnjost pokrije mozaicima bez smanjivanja površina. U izradi mozaika koriste se najkvalitetniji malteri, prohromske mrežice i vezivna sredstva, što bi trebalo da garantuje vrhunski kvalitet i trajnost. Radovi su trenutno najintenzivniji u zapadnoj priprati, a do juna se očekuje da svi radovi na mozaicima budu završeni.

Počela je i radionička izrada oltarskog ikonostasa, koji će takođe biti izrađen u kamenu (karara mermer) sa prikazima u mozaiku. U Hramu je već postavljena čelična osnova ikonostasa, na koju će biti pričvršćene mermerne ploče, a kada se završi čitava konstrukcija težiće neverovatnih 100 tona.

Uskoro gotov mermerni ikonostas

Očekuje se da će mermerni ikonostas biti završen u naredna četiri meseca, kada će krenuti montiranje na pripremljenu osnovu. Istovremeno teku radovi i na izradi čak 300 polijeleja (lustera) za hram, od kojih je najveći centralni polijelej prečnika 20 metara i težine skoro 14 tona.

Kao i mnoge druge brojke vezane za Hram Svetog Save, centralni polijelej takođe je najveći na svetu, a biće pričvršćen za zidove hrama sa 12 ankera na visini 7.5 metara od poda. Akademik Nikolaj Muhin autor je i centralnog polijeleja, koji će biti izrađen u bronzi, sa ugrađenim ikonama na drvetu, piše Beobuild.

Zajedno sa mozaikom, završeni su i svi radovi do postavljanja kamena na podu hrama. U prethodnom periodu ugrađena je hidro i termo izolacija, instalacije podnog grejanja i završena cementna košuljica.

Otvaranje Hrama Svetog Save na jubilej SPC

Kako budu napredovali radovi, počeće ugradnja mermernih podnih obloga ukupne površine 3.600 kvadrata, od čega je čak 1.600 kvadrata planirano u složenim kamenim intarzijama. Isto tako, teče i izrada trona patrijarha, sa ukupno četiri sedeća mesta na dve pozicije – levo i desno od oltara.

Ugrađena su i tri lifta, dva za turiste i jedan “horski” za prevoz gostiju do galerije. Galerija i pristup kupoli biće dostupni posetiocima odmah po otvaranju hrama.

Završetak svih radova očekuje se u oktobru, kada će Hram Svetog Save biti otvoren u okviru velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Danas objavljeno

Jedini rudnik dijamanata na svijetu u kome ako ga pronađete vaš je!

Vanja A

Hyundai modna kolekcija

Vanja A

Princeza Charlene zabrinula fanove novom objavom: Izgleda tužno i bolesno

Vanja A

Ostavite komentar