13. Septembra 2019.

Pogledajte snimak uništavanja avio-bombi pronađenih u Sarajevu

Big Portal

Kovačeva je rekla da je akcija uništavanja bombi na poligonu na Bjelašnici protekla prema operativnom planu koji je ranije napravila Civilna zaštita.

Bombe iz Drugog svjetskog rata pronađene su prethodnih dana tokom radova na gradilištu u blizini RTV doma.

Transport bombi na lokaciju, koja se nalazi oko 45 kilometara jugozapadno od Sarajeva, počeo je oko 5.00 časova rutom Igmanska ulica (opština Vogošća) – autoput Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin, te kroz naselje Tarčin (opština Hadžići) do poligona za uništavanje.

Federalna uprava Civilne zaštite ranije je apelovala da se građani koji žive ili se za vrijeme ove operacije zadese u ovom području, pridržavaju uputstava ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika Civilne zaštite, kako ne bi ugrozili vlastitu bezbjednost, ali i bezbjednost cijele operacije.

Prva avio-bomba pronađena je 5. septembra, druga u subotu, 7. septembra, treća u utorak, 10. septembra i četvrta dan kasnije – 11. septembra.

Riječ o avio-bombama koje su na taj lokalitet bačene tokom Drugog svjetskog rata, najvjerovatnije u novembru 1944. godine, tokom savezničkog bombardovanja Sarajeva.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare