Pogledajte "slijepog" robota kako se uspješno kreće stepenicama - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Pogledajte “slijepog” robota kako se uspješno kreće stepenicama

Postala je rutina da se četvoronožni roboti sa računarskim vidom kreću stepenicama, ali navođenje “slijepog” dvonožnog robota je sasvim drugi izazov.

Sada su istraživači sa Državnog univerziteta u Oregonu postigli podvig sa dvonožnim robotom zvanim Cassie (kompanije Agility Robotics) trenirajući ga u simulatoru.

Zašto biste željeli da slijepi robot kreće stepenicama? Kao što istraživači ističu, roboti se ne mogu uvijek u potpunosti osloniti na kamere ili druge senzore zbog mogućeg slabog osvjetljenja, magle i drugih problema. U idealnom slučaju, takođe bi koristili “propriocepciju” (svijest o tijelu) za navigaciju u nepoznatom okruženju.

Istraživači su koristili tehniku simulatora koja se naziva “Potpomognuto učenje” (eng. Reinforcement Learning) kako bi ustanovili kako će robot hodati. Primjetili su da će “obuka za dvonožne kretalice uključivati mnogo padova i padova, posebno na početku treninga”, pa im je simulator to omogućio bez razbijanja robota. Naučili su robota da praktično rješava brojne situacije, uključujući stepenice i ravno tlo, prenosi b92.

Pogledajte "slijepog" robota kako se uspješno kreće stepenicama

Simuliranom obukom, istraživači su robota vodili oko univerzitetskog kampusa da bi se pozabavili stepeništem i različitim vrstama terena.

Pokazalo se da je prikladan učenik, hvatajući se u koštac sa ivičnjacima, balvanima i drugim neravnim terenima koje nikada ranije nije vidio. Na stepenicama su istraživači izvršili 10 pokusaja uzlaznim stepenicama i 10 silaznih, a obrađivali su one sa 80 ili 100 odsto efikasnosti.

Bilo je nekoliko napomena u prvim ispitivanjima, jer je robot morao da radi standardnom brzinom – imao je tendenciju da propadne ako je ušao prebrzo ili presporo.

Takođe je veoma zavisan od memorijskog mehanizma zbog izazova navigacije nepoznatim okruženjem dok ne vidi. Istraživači planiraju buduće testove kako bi utvrdili da li se efikasnost poboljšava dodavanjem računarskog vida. Sve u svemu, “ovaj rad pokazao je iznenađujuće sposobnosti za slijepo kretanje i ostavlja otvoreno pitanje gdje su granice”, napisali su.

Nezavisne.

Danas objavljeno

ChatGPT je najbrže rastuća internet aplikacija svih vremena

Zeljka

Netflix se “ispalio”

Zeljka

Korisnici će uskoro saznati kako TikTok koristi njihove podatke da bi ih kontrolisao

Zeljka

Ostavite komentar