30. Januara 2020.

Pogledajte “pijacu strave” sa koje je krenuo koronavirus

Big Portal

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su sve osobe koje su prve zaražene u Vuhanu posećivale pijacu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih porodica.

https://youtu.be/9EPz8PSue2o

Iako se zove Pijaca morskih plodova Huanan, na ovoj pijaci se prodaje mnogo više od morskih plodova. Na takvim pijacama se, uz mrtve pernate životinje i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: ptice, zečevi, pacovi, lisice, šišmiševi, zmije i drugi reptili, magarci, kamile, čak i majmuni.

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malenom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mesta, idealno za širenje virusa koji neke od njih eventualno nose.

U nekim delovima Kine, uprkos službenim zabranama, neke životinje poput riba, škampa, zmija, pa čak i mladunaca miševa, magaraca i majmuna komadaju se i jedu dok su još žive jer se sirovo meso živih životinja u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra posebno zdravim.

Štaviše, kako piše Biznis insajder, ove pijace se i zovu mokrim zbog krvi, budući da mesari često kolju životinje pred samim kupcima.

To znači da se i mrtvim životinjama dere koža pred kupcima i, kao posledica, prskanjem se šire svakakve stvari – objašnjava specijalistkinja za zarazne bolesti Emili Langdon sa Univerziteta u Čikagu za Biznis insajder.

U takvim okolnostima virusi imaju priliku da razviju mutacije koje im omogućavaju prelaženje barijere vrsta, te prelazak sa životinja na ljude.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare