"Pogađali" se oko imena: Bez dogovora o šefu Evropske komisije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Pogađali” se oko imena: Bez dogovora o šefu Evropske komisije

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nisu se večeras saglasili o tome ko će biti novi šef Evropske komisije, prenosi Rojters.

Kako javlja ova agencija, lideri EU “pogađali” su se oko imena kandidata za čelne pozicije u Briselu narednih pet godina.

Sastanak šefova država i vlada 28 zemalja vodio se iza zatvorenih vrata bez pomoćnika ili mobilnih telefona.

Diplomate navode da je Merkelova bila zaprepašćena Makronovim brzim javnim odbijanjem Manfreda Vebera, kandidata kojeg Berlin priželjkuje na poziciji predsednika EK.

Makron je, sa druge strane, da su odgovarajući kandidati i danska komesarka Margrete Vestager, pregovarač za Bregzit Mišel Barnije i holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Španija i Švedska, piše Rojters, podržale su Timermansa, a Irska i Hrvatska Vebera.

Luksemburg i Slovenija podršku su dale Magrete Vestager. Lideri istočnih zemalja zahtevali su da se u raspoređivanju funkcija napravi geografski balans.

Poljska i Mađarska se snažno protive Timermansu koji je kao potpredsednik EK predvodio pravnu istragu protiv te dve zemlje.

“Nije se razgovaralo o imenima,već o procesu izbora”
Presednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je posle prve runde konsultacija sa EU liderima da budući predsednik Evropske komisije mora da ima podršku kvalifikovane većine Evropskog saveta i većinu u Evropskom parlamentu.

On je istakao da je prema odredbama evropskog Ugovora na Evropskom savetu da predloži, a na Evropskom parlamentu da izglasa budućeg predsednika Evropske komisije.

Tusk je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima već o procesu izbora kandidata.

“To znači da u skladu sa evropskim Ugovorima ne može biti automatizma. Istovremeno, niko ne može biti isključen. To što je neko ”vodeći kandidat” nije diskvalifikacija već može samo da poveća njihove šanse”, izjavio je Tusk.

On je rekao da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kriterijumi kao i kriterijumi političke pripadnosti.

Tusk je ocenio da je u stvarnom svetu savršeni balans teško postići i da će što je pre moguće krenuti u konsultacije sa Evropskim parlamentom i zemljama članicama o kandidatima za predsednike Evropske komisije i Evropskog saveta, Evropske centralne banke i šefa EU diplomatije.

“Očekujem rezultate o svim mandatima u junu”, poručio je Tusk.

Donald Tusk je nakon neformalne večere EU lidera u Briselu ocenio i da izlaznost na evropskim izborima, koja je najviša u poslednjih 25 godina, pokazuje da je EU snažna panevropska demokratija o kojoj građani vode računa.

“Većina je glasala za efikasniju, jaču i ujedinjenu Evropu odbacujući one koji žele da je oslabe. To je snažan znak. Evropa je pobednik ovih izbora”, poručio je Tusk.

On je dodao da je Bregzit bio “vakcina” protiv lažnih vesti i anti EU propagande i da su ljudi izvukli zaključke kada su videli “šta Bregzit znači u praksi”.

Angela Merkel potvrdila podršku Veberu
Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da podržava Manfreda Vebera, kandidata desnice za mesto predsednika Evropske komisije.

“Podržavamo našeg kandidata Manfreda Vebera, a drugi podržavaju svoje”, rekla je kancelarka posle večere lidera 27 članica Evropske unije (EU) koji su se okupili prvi put posle održanih izbora za Evropski parlament.

Na tom sastanku se razgovaralo o nasledniku Žan-Kloda Junkera.

Manfred je kandidat Evropske narodne partije (EPP), koja je osvojila najviše glasova na izborima.

B92

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar