Pogača pogodna i za svečanosti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pogača pogodna i za svečanosti

Ukusna domaća pogača ukrašena tako da može da se ponese na bilo koju svečanost.

Sastojci:

400 ml mleka

100 ml mlake vode

20 g svežeg kvasca

700 – 750 g brašna

1 jaje

1 kašičica šećera

malo soli

maslinovo ulje za premazivanje listova testa

žumance za premazivanje

malo susama

kim i krupna so

Priprema:


U vodi izmrviti kvasac i dodati šećer pa kad zapeni sipati u činiju i dodati jaje i umutiti žicom. Dodati mleko i polako brašno i so, da se dobije mekše testo glatko (oko 700 – 750 g) brašna. Testo ostaviti da odmori 30 min, a onda ga istresti na radnu površinu.

Od testa iseći 9 komadića, 8 iste veličine, jedan da je malo manji.

Svaki deo testa razviti na oko 16 cm u prečniku. Slagati po 4 lista jedan na drugi, svaki list premazati maslinovim uljem osim poslednjeg.

Razviti i druge 4 loptice i seći na 8 trouglova ali sad se seče do kraja. Takođe zaseći kao i prvi deo s tim što se trouglove ređaju između savijenih delova testa tako da se ravni deo stavlja prema centru a špic ka ivici. Zadnji deo napraviti u lopticu i staviti u sredinu. Pokriti da poraste pa premazati žumancetom u koji ste stavili 1 kašiku mleka i ulja. Posutu semenkama.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na na 180 stepeni oko 50 min. Pred kraj pokriti folijom da ne izgore gornji delovi.

Prijatno!

bakina kuhinja

Danas objavljeno

RECEPT za DOMAĆI kvasac koji se sam obnavlja! Uvijek ćete ga imati pri ruci

Zeljka

Kačamak sa slaninom i čvarcima

Zeljka

Da li vakcinisani prenose virus?

Zeljka

Ostavite komentar