17. Februara 2021.

Pogača pogodna i za svečanosti

Big Portal

Sastojci:

400 ml mleka

100 ml mlake vode

20 g svežeg kvasca

700 – 750 g brašna

1 jaje

1 kašičica šećera

malo soli

maslinovo ulje za premazivanje listova testa

žumance za premazivanje

malo susama

kim i krupna so

Priprema:


U vodi izmrviti kvasac i dodati šećer pa kad zapeni sipati u činiju i dodati jaje i umutiti žicom. Dodati mleko i polako brašno i so, da se dobije mekše testo glatko (oko 700 – 750 g) brašna. Testo ostaviti da odmori 30 min, a onda ga istresti na radnu površinu.

Od testa iseći 9 komadića, 8 iste veličine, jedan da je malo manji.

Svaki deo testa razviti na oko 16 cm u prečniku. Slagati po 4 lista jedan na drugi, svaki list premazati maslinovim uljem osim poslednjeg.

Razviti i druge 4 loptice i seći na 8 trouglova ali sad se seče do kraja. Takođe zaseći kao i prvi deo s tim što se trouglove ređaju između savijenih delova testa tako da se ravni deo stavlja prema centru a špic ka ivici. Zadnji deo napraviti u lopticu i staviti u sredinu. Pokriti da poraste pa premazati žumancetom u koji ste stavili 1 kašiku mleka i ulja. Posutu semenkama.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na na 180 stepeni oko 50 min. Pred kraj pokriti folijom da ne izgore gornji delovi.

Prijatno!

bakina kuhinja

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare