Sastojci:
400 ml mleka
100 ml mlake vode
20 g svežeg kvasca
700 – 750 g brašna
1 jaje
1 kašičica šećera
malo soli
maslinovo ulje za premazivanje listova testa
žumance za premazivanje
malo susama
kim i krupna so
Priprema:
U vodi izmrviti kvasac i dodati šećer pa kad zapeni sipati u činiju i dodati jaje i umutiti žicom. Dodati mleko i polako brašno i so, da se dobije mekše testo glatko (oko 700 – 750 g) brašna. Testo ostaviti da odmori 30 min, a onda ga istresti na radnu površinu.
Od testa iseći 9 komadića, 8 iste veličine, jedan da je malo manji.
Svaki deo testa razviti na oko 16 cm u prečniku. Slagati po 4 lista jedan na drugi, svaki list premazati maslinovim uljem osim poslednjeg.
Razviti i druge 4 loptice i seći na 8 trouglova ali sad se seče do kraja. Takođe zaseći kao i prvi deo s tim što se trouglove ređaju između savijenih delova testa tako da se ravni deo stavlja prema centru a špic ka ivici. Zadnji deo napraviti u lopticu i staviti u sredinu. Pokriti da poraste pa premazati žumancetom u koji ste stavili 1 kašiku mleka i ulja. Posutu semenkama.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na na 180 stepeni oko 50 min. Pred kraj pokriti folijom da ne izgore gornji delovi.
Prijatno!
bakina kuhinja