Podvodni optički kablovi kao seizmografi - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Podvodni optički kablovi kao seizmografi

Svedoci smo razornih zemljotresa koji su se dešavali u prethodnih nekoliko godina, a poslednji je bio nedavno u našem komšiluku.

Zato je monitoring seizmičkih aktivnosti veoma važan zadatak i potrebno ga je sprovoditi širom sveta. To merenje na kopnu još nekako i može da se izvede, ali je na većem delu naše planete pokrivene okeanima praktično bilo nemoguće. Na sreću, zahvaljujući istraživačima sa Berklija, to će se uskoro možda promeniti.

Do sada su seizmografi bili postavljeni maksimalno 50 km od obala, što je činilo da dve trećine zemljine površine ne bude nadgledano na ovaj način. Međutim, ispostavilo se da rešenje postoji i da se sva oprema već nalazi na lokacijama. Naime, istraživači su uspeli da optičke kablove koji su postavljeni po dnu okeana pretvore u mrežu seizmografa. Time će se dobiti mnogo detaljnija i preciznija slika kretanja tektonskih ploča.

Optički kablovi prenose svetlost i svako njihovo pomeranje ili menjanje orijentacije raspršuje taj signal. Pravilno nadgledanje ovog fenomena obezbediće važne podatke, a preciznost je velika jer je moguće identifikovati čak i pomeranje od samo nekoliko nanometara. Tehnika je nazvana Distributed Acoustic Sensing (Distribuirano akustično očitavanje) i ona može da jedan kabl tretira kao seriju od hiljade individualnih mernih stanica. Najbolje od svega je što za ovo nije potrebna nikakva dodatna oprema. Sve što je potrebno je da se merni instrumenti prikače na krajeve optičkog kabla.

Za testiranje ove metode upotrebljen je kabl dužine 20 km, potopljen u akvarijum Monterey Bay istraživačkog instituta, koji je bio podeljen na 10 hiljada segmenata. Ispostavilo se da je on uspeo da detektuje zemljotres magnitude 3.4 Rihterova stepena koji se desio kilometrima daleko.

Naravno, postoje i problemi koji još nisu rešeni. Na primer, mnogi od optičkih kablova postavljenih ispod okeana su u privatnom vlasništvu i možda njihovi vlasnici neće dozvoliti da se upotrebe za tu svrhu. Takođe, postoje i interferencije sa drugim signalima koji mogu da izazovu lažnu uzbunu, pa je stoga potrebno da se ovaj sistem dalje razvija i usavršava.

Ali, ako se ti problemi prevaziđu, i ako ovo zaživi dobićemo sistem koji će nam dati mnogo precizniji uvid u seizmološke aktivnosti.

Izvor: TechCrunch/BPCPress

Danas objavljeno

Google će obavještavati kada se vaši podaci pojave u rezultatima pretrage

Zeljka

Savršeno jasne fotografije telefona Huawei nova 10 Pro

Zeljka

Microsoft upozorava korisnike kada pogrešno koriste lozinku

Zeljka

Ostavite komentar