Podsjećanje na Džona Lenona na muzičkom festivalu „Paralelne vizije“ - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Podsjećanje na Džona Lenona na muzičkom festivalu „Paralelne vizije“

U okviru šestog po redu Muzičkog festivala „Paralelne vizije“ prikazani su dokumentarni i igrani film posvećeni Džonu Lenonu.

Jednosatni Lenonov poslednji vikend premijeru je imao decembra 2020, za četrdesetogodišnjicu Džonove smrti.

Film donosi promišljanja na teme iz muzičke prošlosti „Bitlsa“, poput analize Lenonove mladalačke izjave da su „Bitlsi popularniji od Isusa“. Zahvaljujući jednom američkom časopisu, rečenica je narasla u džinovski balon, u kom su mesto našli i ozloglašeni Kju-kluks- klanovci, kao i bizarni ritual – javno spaljivanje ploča grupe, u saveznoj državi Alabama.

„Na ovom šestom izdanju Festivala muzičkog filma, mislim da možemo da kažemo da bez ‘Bitlsa’ ne ide. Da, ‘Bitlsima’ se bavimo, njihovim mitskim putovanjem u Indiju ’68. a, sa druge strane, bavimo se atentatom na Džona Lenona, odnosno bave se autori filmova, dokumentarnog, Poslednji Lenonov vikend i igranog filma, Poglavlje 27“, navodi Valentina Macura, organizatorka Festivala.

Retko kad je pravo vreme za smrt, ali fatalni njujorški pucnji u Džona Lenona, nisu mogli doći u gorem trenutku. Autor tek što je dao prvi radijski intervju u više od pet godina. Svež i oran, povratnik u muzičko stvaranje, nakon godina pauze posvećenih roditeljstvu, a pre toga i jednoipogodišnjoj krizi utopljenoj u alkohol – „izgubljenom vikendu“, kako je Lenon zvao period rastavljenosti od Joko Ono.

Naslov sinematičkog Poglavlja 27 odredila je opsesija Marka Čepmena Selindžerovim Lovcem u raži, knjizi u 26 poglavlja. Džared Leto se za ulogu Lenonovog atentatora ugojio čak 30 kilograma, zaradivši usput giht i srčanu aritmiju.

Ipak, Leto je ostvario možda i najupečatljiviju ulogu u karijeri, stvorivši sjajan, nijansiran portret psihološkog sloma Čepmena u danima koji su prethodili atentatu.

Film nije prošao tako sjajno kod kritike. Slično je bilo i kod porodice. Joko Ono je odbila da komentariše ostvarenje, dok je naslednik, Šon Lenon reagovao negativno.

RTSmagazin.

Danas objavljeno

Pedro Paskal zaboravio da je dobio ulogu u najpopularnijoj seriji na svijetu

Vanja A

Šta je na „tajnom“ snimku Žanel Mone i Edvarda Nortona iz jednog paba u Beogradu

Vanja A

Xueli Abbing: Napuštena albino beba koja je postala model Voguea

Vanja A

Ostavite komentar