Podrška BiH na putu ka NATO - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Podrška BiH na putu ka NATO

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno učlanjenja BiH u NATO savez.

“Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku u Ankari ugostiti članove Predsjedništva BiH. Tokom ove njihove prve službene posjete van BiH, jedan od članova Komšić nije s nama zbog zdravstvenih problema i želim mu što brži oporavak”, rekao je Erdogan.

On je čestitao zbog, kako je naveo, demokratske zrelosti na posljednjim izborima.

“Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da će se lideri što prije fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenju u NATO za šta Turska pruža veliku podršku”, izjavio je Erdogan.

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u cijeloj Evropi, a ne samo na Balkanu.

“Naši odnosi s BiH uvijek predstavljaju prioritet. Imali smo veoma konstruktivne konsultacije i razmotrili korake za unapređenje već izvanrednih odnosa koje posjedujemo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napor za stabilnost BiH u svakom pogledu, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku društva”, dodao jeErdogan.

On je rekao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu evra.

“Autoput Sarajevo – Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa”, izjavio je Erdogan.

Predsjednik Turske je rekao da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

“Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istakli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije”.

Za kraj je rekao da BiH zauzima posebno mjesto u srcima ljudi u Turskoj.

“Zbog toga ulažemo napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće BiH, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavićemo pružati svaku vrstu podrške i pomoći BiH”, zaključio je Erdogan.

(Klix)

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

1 Komentar

Sharow 2 Maja, 2019 at 9:12 pm

Lijepo ih je vidjeti zajedno, svoji medju svojima.

Odgovori

Ostavite komentar