30. Septembra 2022.

Podnio zahtjev, a nema ga

Big Portal

Ali sednice najverovatnije neće ni biti jer se sinoć parlamentarna većina saglasila da neće podržati dnevni red, potvrđeno je “Vijestima”.

To znaci da sednice nece ni biti, rekao je izvor.

Ðukanovic je 23. septembra predložio skraćenje mandata sadašnjeg skupštinskog saziva, nakon što nije dao mandat za sastav vlade Miodragu Lekicu (Demos), koga je predložila stara parlamentarnog većina.

Ista većina juce je odbila da o inicijativi predsednika raspravlja na odvojenim sednicama Zakonodavnog i Odbora za politicki sistem i pravosuđe.

Oni su tvrdili da je Ðukanović bio obavezan da dođe na sednice i obrazloži predlog, što on nije prihvatio.

Iz Kabineta predsednika juce su saopštili da je, kako se navodi, namera vecine od 30. avgusta 2020. godine da se onemogući rasprava u Skupštini o Predlogu odluke za skraćenje mandata parlamenta dobila jasan izraz na radnim telima.

U skupštinskoj proceduri je i predlog za razrešenje Ðukanovica zbog kršenja Ustava jer nije pozvao sve partije na konsultacije oko mandatara.

Za danas je zakazan Kolegijum predsednika Skupštine, na kojem će se razmatrati mogućnost da se nastavi rasprava o smeni predsjednice Skupštine Danijele Ðurović (SNP).

Poslanici Demokratskog fronta (uključujući i Pokret za promene), Demokrata, Demosa, Radnicke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore, podneli su u avgustu predlog za razrešenje predsednice Skupštine, tvrdeći da je prekršila Poslovnik.

Rasprava u Skupštini je pocela, ali je prekinuta kada je DF predložio da se stara većina dogovori oko formiranja vlade i da deo dih dogovora bude i skupštinsko rukovodstvo.

Ðukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade poveri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Ðukanović smatra da je skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rešenje u datoj političkoj situaciji i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora u sto kraćem roku.

Umesto njega pojavili su se Đukanovićevi savetnici Nataša Pešić i Boris Bastijančić, pa je predsednica Odbora Maja Vukićević konstatovala da nema uslova da se raspravlja o toj tački dnevnog reda.

“Predsednik države mora doći na sednicu i kao inokosni organ ne može prenositi ovu vrstu nadležnosti na bilo koga. To je moj stav i mislim da nema uslova da o ovoj tački raspravljamo”, rekla je Vukićevićeva, podsetivši da je već jednom odložila sednicu jer joj je rečeno iz Demokratske partije socijalista da će se Đukanović pojaviti.

“Bila sam u komunikaciji sa šefom poslaničkog kluba DPS koji je pitao da li umesto Đukanovića može neko drugi da obrazlaže predlog. Rekla sam da ne može i predložila termin koji je odgovarao kabinetu predsednika. Iznenađujuće je što se on nije pojavio. Nije ništa strašno izdvojiti vreme za sednicu zakonodavnog odbora”, kazala je Vukićevićeva.

Predsednica odbora pitala je savetnike predsednika da li mogu reći koje bi vreme odgovaralo Đukanoviću da se pojavi, na što su je iz DPS-a optužili za opstrukciju.

“Niko ne opstruira. Izašlo se u susret predsedniku, a on je pokazao svoju odgovornost nedolaskom”, kazala je Vukićevićeva.

Premijer Abazović je, tokom dana, izjavio da Đukanović ima malo karata u rukama i da bi mu “bilo dobro da ih iskoristi na pravi način, jer ako se odluči na drugu varijantu nećemo sedeti skrštenih ruku”. On je pozvao šefa države da mandat za sastav vlade ponudi Miodragu Lekiću.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare